Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze lelijke wand komt binnenkort iets tofs

Door Ilse Zoutewelle 22 juni 2016

Want in plaats van ‘HANK’ prijkt op dit studentenpand bij de Sebastiaansbrug volgende week vrijdag een grote mozaïek. De muur is helemaal door Delftse handen gemaakt. Nan Deardorff-McClain en een aantal vrijwilligers zijn dinsdag begonnen met het plakken van de mozaïek. 

Mozaïek op de Sebastiaansbrug
Nan bij de muur in wording.

Dit plan komt niet helemaal uit de lucht vallen. “Afgelopen jaar hebben wij – Janet Veenendaal en ik – de Lenteprijs gewonnen met ons plan om iets moois te plakken op plaatsen waar lelijke graffiti is. We hebben hier 5000 euro voor gehad van Fonds 1818.” Toen Janet en Nan gingen bedenken waar die mozaïek dan moest komen kwam als eerste de HANK-muur naar boven op het studentenpand bij de Sebastiaansbrug.

Mozaïek door Delftenaren

De steentjes worden geplakt door Nan en andere Delftse vrijwilligers, maar ook de platen zelf zijn gemaakt door Delftenaren. “Dat is ook het hele idee van dit project: we willen in plaats van graffiti iets neerzetten waar de hele gemeenschap een steentje aan bij heeft gedragen.” De 105 vierkanten van mozaïek zijn het hele jaar door gemaakt door allerlei mensen. “Ze zijn gemaakt door leerlingen van de Oostpoortschool, tijdens de Levende Etalagedag en door Delfia Bavatorium.”

Nu zijn de plakkaten met steentjes als vierkant opgeplakt, maar straks gaan ze verder door de vierkanten als ruiten op te plakken. “Zo zijn het een soort diamanten. Hier komen dan zwart-witte steentjes tussen in golvende lijnen.” Als het droog blijft is het kunstwerk volgende week vrijdag 1 juli af. “Het wordt misschien nog wel krap, gelukkig geven ze goed weer af.”

Benieuwd hoe het hen deze weken verder vergaat? Volg dan de Facebook-pagina van Delft Mozaïek en natuurlijk indebuurt, want als het kunstwerk af is komt er ook een timelapse van de making-off.

adv.