Deze 6 types kom je tegen tijdens evenementen in Delft

jazz festival delft

Tegenwoordig is er elk weekend wel een evenement in Delft. Of het nu Levende Etalagedag is, Lichtjesavond of het straattheaterfestival ‘Mooi Weer Spelen’. Om goed op de hoogte te blijven en je planning erop in te stellen, kun je op Facebook al aangeven of je interesse hebt in het eerstvolgende evenement. Wel zo hip om aan iedereen te laten zien wat jij gaat doen. Chantal wordt al moe als ze naar dit soort posts kijkt. Dit is alvast type nummer een; in de categorie evenemententypes. Je kunt haar herkennen aan type nummer zes. Welk type ben jij?

Type 1: de liefhebber

Dit is een liefhebber van alles wat met evenementen te maken heeft. Is ook altijd als eerste op de hoogte van het te komen gebeuren. Maakt desnoods zelf het evenement aan op Facebook en laat iedereen weten dat hij, niet alleen ‘geïnteresseerd’ is maar ook ‘gaat’. Zodra jij liket zal hij reageren met de vraag; ‘Oh, wat leuk! Ga jij ook?’. Ik stel me zo voor dat die liefhebber alles al op een kalender heeft staan en zijn agenda in kleurt met alle activiteiten. Verjaardagen, jubilea, werkuitjes en zelfs geboortes moeten wijken voor het Bluesfestival of de Taptoe. Kenmerkend aan dit type is dat hij niets wil missen. Hij zal niet rusten totdat hij alle evenementen in Delft zelf heeft gezien en beleeft. Als je goed oplet, is hij te herkennen aan het feit dat je hem bij elk evenement ziet (maar dat zegt dan misschien ook iets over jou als type).

Type 2: de betweter

Dit is de betweter. Hij heeft alles al gezien maar dan véél beter. Mooi Weer Spelen, daar lacht hij om. Oerol is zó veel beter; zowel op artistiek vlak als op uitvoering. Westerpop is een amateuristische uitvoering van Parkpop, aldus dit type. Delft Serveert is natuurlijk kinderspel in zijn ogen. Rollende Keukens is zo meer werelds maar toch urban (?). Lichtjesavond is voor de provincialen. Een boom die aangaat is toch niets bijzonders? Nee, dan de lichten die aangaan in Londen. Dat is pas schitterend. Dit is zomaar een greep uit de vele argumenten die dit type geeft. Hij vindt zichzelf een man van de wereld en heeft echt alles al gezien en het is altijd beter dan hetgeen jij hebt gezien. Hij vindt het ook zielig voor jou dat jij genoegen moet nemen met de Delftse variant van Koningsdag en de intocht van Sinterklaas. Dat hij nog steeds in Delft woont is zelfs voor hem een raadsel want er zijn echt leukere steden.

Type 3: de toevallige passant

Dit is de toevallige passant. Was, na het betreden van het centrum, totaal niet op de hoogte dat er iets te doen was en daarmee de beste bezoeker want: laag in de verwachting. Het is zeker iemand die niet uit Delft komt. Iemand die alle aankondigingen via abri’s, aanplakbiljetten en andere vormen van reclame totaal ontgaan is. Hij geniet dan ook met volle teugen van alle evenementen die Delft hem biedt. Hij maakt wel honderden foto’s van het stadhuis en de grote kerk op Lichtjesavond. Na het zien van Taptoe Delft zou hij het liefst direct op tromboneles gaan. Tijdens het Bluesfestival is hij blij dat hij overnacht in een van de vele toffe accommodaties die Delft heeft. Zelfs carnaval in onze stad schrikt deze man niet af; sterker nog, hij wil nooit meer naar huis. Deze bezoeker is te herkennen aan zijn mond die semi-permanent open staat van verbazing. Een betere bezoeker voor de stad is er niet.

Type 4: de vrijwilliger

Dit is de vrijwilliger die belangeloos meewerkt aan elke evenement. Hij weet alle in en outs en wil je dat graag laten weten. Net als jij geboeid staat te kijken naar een vlammenwerper op de markt tijdens de “Mooi Weer Spelen’, zal hij je vertellen hoeveel flessen spiritus daaraan vooraf zijn gegaan. Als jij bezig bent met het inrichten van je kleedje op Koningsdag, is hij er als de kippen bij om je te vertellen dat deze plekken vrijgehouden moeten worden voor calamiteiten. Niemand neemt zijn werk zo serieus als hij. Het heeft ook zijn voordelen, mits je zo’n vrijwilliger kent. Tijdens de intocht van Sinterklaas krijg je van hem (hij is natuurlijk pepernoot piet) extra pepernoten. Bij Oranjekoorts geeft hij je zijn laatste consumptiebonnen en tijdens het Varend Corso klapt hij een extra meegenomen stoeltje voor je open. Dit type herken je aan zijn grote glimlach die gedurende het evenement zijn gezicht niet meer verlaat.

Type 5: de mensen die je normaal nóóit ziet

Dit zijn de mensen die je nóóit ziet en waarvan je je ook afvraagt of ze wel in Delft wonen.  Ze hebben hun grotten en spelonken verlaten om naar de binnenstad te komen. Het liefst gaan ze naar evenementen waar eten verkrijgbaar is én waar ze kunnen shoppen. Lichtjesavond is de publiekstrekker van jewelste bij deze groep. Ook de kermis op de markt valt zeer in de smaak van dit type. Ze zijn niet zo trendy en willen dat ook niet zijn. Deze groep eet niet vaak buiten de deur en is daardoor niet vatbaar voor culinaire hoogstandjes. Zij willen liever patat van Bram (Ladage) dan een spoom van Ed (Hoogendijk). Dat er alcohol in glühwein zit, merken ze vaak pas nadat ze de bewegwijzering op Lichtjesavond niet goed meer kunnen volgen. Voor hen zijn dit soort happenings dé uitjes van het jaar. Dit type is nog steeds verdrietig dat Delftdag is afgeschaft. Je herkent dit type niet omdat je ze nooit eerder hebt gezien ;-).

Type 6: de thuiszitter

Dit type wordt al moe van het idee om drie dagen lang straattheater te bekijken. Ook zal het hem rectaal oxideren wie er, in welke etalage zit tijdens de Levende Etalage Dag. Hij hoort liever de klanken van Westerpop in zijn eigen achtertuin (als de wind goed staat). Dat Varend Corso kan hem ook niet bekoren; bloemen gaan bij hem sowieso snel dood. Hij is vaak wel goed geïnformeerd maar dat heeft een andere reden. Zo weet hij precies wanneer hij niet richting het centrum moet gaan. Denk aan de antiek- en curiosamarkt; hij zal de stad mijden op zaterdag van mei t/m september. De gedachte dat hij, hutje mutje moet lopen tijdens Lichtjesavond geeft hem spontaan diarree. Hij haat bluesmuziek en de kleur blauw staat hem ook niet. Hij houdt van Delft maar niet van mensenmassa’s. Je kunt hem dus niet herkennen want hij zit lekker thuis.

 

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Bijzonder om te zien: zo veranderde de Oostpoort door de jaren heen”

Bijzonder om te zien: zo veranderde de Oostpoort door de jaren heen

Ga naar “Leuk! Stof uit de Sahara zorgt dit weekend voor prachtige zonsopkomsten in Delft”

Leuk! Stof uit de Sahara zorgt dit weekend voor prachtige zonsopkomsten in Delft

Ga naar “Delftse mysteries: Waar is het bijzondere schild van de binnenwatersloot gebleven?”

Delftse mysteries: Waar is het bijzondere schild van de binnenwatersloot gebleven?

In onze gids

Ga naar “Taps & Chaps”

Taps & Chaps

 • Cafés
Webshop Delft Bier Taps & Chaps

Nu geopend

Ga naar “KFC”

KFC

 • Vrijenbanselaan 101
 • Fastfood
 • 10:00 - 00:00
KFC

Nu geopend

Ga naar “JUT & JUL”

JUT & JUL

 • Simonsstraat 47
 • Kringloopwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Webinar over Routekaart Energietransitie in Tanthof ( + kadobon)”

Webinar over Routekaart Energietransitie in Tanthof ( + kadobon)

 • Platform energietransitie Delft
 • Geldig t/m 22 maart 2021

Topper

Ga naar “Gratis perenboom”

Gratis perenboom

 • 015 Duurzaam
 • Geldig t/m 28 februari 2021
Ga naar “Hotelovernachting in een Fletcher hotel. € 15,00”

Hotelovernachting in een Fletcher hotel. € 15,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 28 februari 2021
Ga naar “Alle capsules voor Nespresso van € 10,47 voor € 6,98”

Alle capsules voor Nespresso van € 10,47 voor € 6,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 28 februari 2021
Ga naar “Xenos”

Xenos

 • Xenos
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker/tutor”

Pedagogisch medewerker/tutor

 • Stichting Delftse Peuterspeelzalen
 • Parttime
Ga naar “Flex Coördinator Logistiek”

Flex Coördinator Logistiek

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Projectcoördinator contractonderhoud regio Delft”

Projectcoördinator contractonderhoud regio Delft

 • Continu Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker voedingssupplementen”

Magazijnmedewerker voedingssupplementen

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Customer Support Medewerker”

Customer Support Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Start korte cursussen bij de VAK”

Start korte cursussen bij de VAK

 • Coöperatie De VAK, centrum voor de kunsten Delft
 • 17 februari 2021

Topper

Ga naar “Expositie Ian Berry – Pepe Jeans”

Expositie Ian Berry – Pepe Jeans

 • 1 december 2020