Deze 5 opmerkelijke kunstwerken vind je op de Nieuwe Plantage

Delft staat vol met bijzondere standbeelden en andere straatkunst. Alleen op en om de Nieuwe Plantage vind je al vijf verschillende kunstwerken: drie monumenten en twee moderne kunststukken. Elk van deze kunstwerken heeft een eigen geschiedenis en vertelt een eigen verhaal. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

De Huetbank

Het oudste van de drie monumenten vind je net buiten de Nieuwe Plantage in het Kalverbos. Dit is de Huetbank. Deze halfronde stenen bank is neergezet ter herinnering aan professor Adrien Huet (1836-1899), een hoogleraar werktuigbouwkunde aan de Polytechnische School (tegenwoordig de TU). De bank is ontworpen door de bekende Delftse ontwerper Adolf le Compte en de gravure is gemaakt door beeldhouwer Arend Odé.

In 1901 werd de bank door vrienden en voormalige studenten van Huet aangeboden aan de gemeente Delft. Dit gebeurde volgens de Delftse Courant met een bescheiden ceremonie op het stadhuis. De Delftse Courant sluit de beschrijving van deze dag af met de volgende woorden:

‘Huet wees ons in de goede richting en wanneer een wandelaar op die bank een ogenblik rust zoekt, laat hij dan hopen, dat de kinderen die om hem heen spelen, iets van den geest van Huet in zich mogen voelen ontwaken en daardoor zijn en ons geliefd vaderland in geestelijken en stoffelijk zin een stap verder brengen.’ (Delftsche Courant, 4 november 1901)

Koningin Wilhelmina

Tegenover de Huetbank, op de hoek van de Nieuwe Plantage en het Koningsplein, staat een monumentje ter ere van Koningin Wilhelmina. De gemeente Delft plaatste dit monument in 1938 ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van de toenmalige koningin. Het monument is ontworpen door kunstenaar Henk Etienne.

De onthulling van het monument gebeurde op 3 september 1938 tijdens een groot feest ter ere van het regeringsjubileum van de koningin. De Delftse courant beschrijft de onthulling als volgt:

‘Terwijl de muziek speelde, gaf mevr. Van Baren (de echtgenote van de burgemeester red.) het teken tot de plechtige onthulling. Leden van plaatselijke jeugdverenigingen namen de doeken weg en aller blikken gingen bewonderend naar het mooie monument, dat in alle opzichten een waar sieraad voor onze gemeente is.’ (Delftsche Courant, 5 september 1938)

Beeldengroep

Op de hoek van de Plantagegeer staat sinds 1982 een modern kunstwerk van beton en granito. Dit kunstwerk heet Beeldengroep en is ontworpen door kunstenaar Cornelis Dam. Deze kunstenaar liet zich voor dit werk inspireren door een aantal fotomontages waarin hij experimenteerde met landschappen en plastic. De vier losse elementen van dit beeld moeten samen een kunstmatig landschap voorstellen.

Verzetsmonument

Midden in het park aan de Nieuwe Plantage staat het derde monument in deze buurt: het Verzetsmonument ‘Voor hen die vielen’. Dit standbeeld van een vrouw met een toorts werd ontworpen door kunstenaar Gradus van Eden als gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het werd onthuld tijdens de dodenherdenking op 4 mei 1950. Sindsdien is het standbeeld de plek voor de jaarlijkse dodenherdenking in Delft.

Vier windstreken

Het kunstwerk Vier windstreken bij de Nieuwe Plantage (links) en de Oostpoort (rechts)

Aan het uiteinde van het plantsoen aan de Nieuwe Plantage staat sinds 1997 dit bescheiden kunstwerk. Dit rode beeld heet Vier windstreken en is ontworpen door Hans la Hey. Als je dit kunstwerk ook ergens anders heb zien staan, dan klopt dat. Het staat namelijk op drie plekken in Delft. Zoals de naam doet vermoeden stonden er oorspronkelijk vier exemplaren aan de rand van de binnenstad, één in elke windrichting. Het kunstwerk aan de Zuidwal is inmiddels verdwenen. De andere twee exemplaren staan op de hoek van de Schoolstraat en bij de Oostpoort.

Hans la Hey liet zich voor het kunstwerk inspireren door het gerucht dat Willem van Oranje in 1584 niet werd vermoord, maar een natuurlijke dood stierf. De straf voor zijn moordenaar Balthasar Gerards zou dan onterecht zijn geweest. Gerards werd na de moord op Willem van Oranje op de Markt gevierendeeld en zijn ledematen werden bij de stadspoorten gehangen. Het middelpunt tussen de vier kunstwerken ligt daarom precies op de Markt.

Bron: kunstwandelingdelft.nl

Lees ook:

 • Deze 5 Delftenaren hebben een standbeeld en dit is waarom

  In het centrum van Delft staan allerlei standbeelden van bekende Delftenaren van vroeger. Maar, wie zijn deze mensen en waarom...

 • Wil je zien: 7 x Delft op oude ansichtkaarten

  Het is altijd leuk om te zien hoe Delft er vroeger uitzag. Soms vind je oude foto's van onze stad...

 

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Erik deelt al jaren zijn uitzicht op Delft: 10 x de meest waanzinnige luchten”

Erik deelt al jaren zijn uitzicht op Delft: 10 x de meest waanzinnige luchten

Ga naar “7 x bij deze Delftse cafés geniet je van livemuziek”

7 x bij deze Delftse cafés geniet je van livemuziek

Ga naar “Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft”

Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Urban Trail Delft”

Urban Trail Delft

 • 23 oktober 2022
Ga naar “Kerstmarkt in Delft”

Kerstmarkt in Delft

 • Van 13 dec t/m 18 dec