Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat gebeurt er nu eigenlijk in de Oostpoort?

Door Rosa Smit 20 juni 2020

De Oostpoort is een van de bekendste Delftse iconen. Ook mensen van ver buiten Delft zullen de deze middeleeuwse poort herkennen. De fotogenieke plek is een populaire locatie voor trouwfoto’s en toeristen. Maar wie weet nog wat er tegenwoordig gebeurt achter de raampjes van dit lieve huisje? Het was een woning en ook een tijdje een kunstgalerie, maar daar hoor je eigenlijk niets meer over. Wie is de gelukkige die nu op dit romantische plekje woont? We zochten het voor je uit.

Dat we er al even niets over hoorden komt omdat er op dit moment, helaas, even helemaal niets binnen de Oostpoort gebeurt. Niemand woont er en er wordt ook geen kunst meer tentoongesteld. Waarom dan opeens niet meer, horen we van een woordvoerder van Gemeente Delft. ”De ruimte in het gebouw is beperkt en moeilijk toegankelijk. Dat maakt het gevaarlijk kan zijn bij bijvoorbeeld brand. We willen heel zorgvuldig bekijken hoe we met het gebouw willen omgaan.”

Genoeg ideeën

En dat gaat dus blijkbaar zo zorgvuldig dat er voorlopig even niets mee kan. De gemeente zegt wel ermee bezig te zijn. Er komen regelmatig verzoeken binnen van mensen die het gebouw (tijdelijk) willen gebruiken. Bijvoorbeeld weer voor een mooie kunstexpositie, een klein cafétje of een slaapplek voor toeristen. Maar het is toch nu toe afgewezen. Het enige wat er de afgelopen tijd nog mee is gebeurd is de verlichting die er sinds vorig jaar op schijnt, met dank aan politicus Martin Stoelinga. ”Volgend jaar willen we een nieuw idee hebben over wat er dan wel in mag komen”, zegt de gemeente. ”Voor die tijd moet er nog wel heel wat mee gebeuren, bijvoorbeeld dus investeren in brandveiligheid en vluchtroutes.” Dus, als je nog ideeën hebt, kun je over een paar maanden misschien eens opnieuw een poging wagen!

Van propvol naar leeg

Nu staat het dus helemaal leeg, maar wist je dat dit kleine huisje ook jarenlang is bewoond door een gezin van vijf mensen? Daarna heeft er nog een echtpaar in gezeten. De man is uiteindelijk overleden en zijn vrouw werd de laatste bewoner. Ze had nog tot ongeveer 2012 een klein souvenierwinkeltje en organiseerde soms een kunstexpositie.

De Oostpoort was het onderdeel van een stadsmuur, met nog zeven andere stadspoorten. Rond 1400 is de muur gebouwd, en de Oostpoort is als enige bewaard gebleven. De andere poorten zijn verloren gegaan in de stadsbrand van 1536 of werden in de 19e eeuw gesloopt voor nieuwbouw.

mobike

Delftse mysteries: waar zijn al die mobikes gebleven?

We konden er op een bepaald moment niet meer omheen: De Mobikes. Het was een zilveroranjeplaag te no...

Delftse Mysteries: Wat doet dat ‘vogelkooitje’ daar aan de muur achter de visbanken?

Delftse mysteries: Hoe komt het Raam aan zijn naam?

adv.