Delftse mysteries: Waarom staat het jaartal 1960 op de klok van de Oude Jan?

Door Tom Kikuchi 20 april 2019

Je moet goed kijken om het te zien, maar op de wijzerplaten van de klok van de Oude Jan staan jaartallen geschreven. Op de noord- en zuidkant staat 1605, en op de oost-en westkant staat het getal 1960. We horen je denken: ‘Huh?! Maar de kerk is toch veel ouder?’ We zochten uit waarom deze getallen hier staan. 

De Oude Jan zoals we die nu kennen is gebouwd tussen 1325 en 1350. Toen werd de beroemde scheve toren namelijk gebouwd. Maar je kon pas veel later de tijd aflezen op de kerkklok. Pas in 1605 werd het grote uurwerk in de toren aangebracht. Toen werden ook de wijzerborden op de toren geplaatst.

Tekst gaat verder onder de foto

De wijzerborden zitten tussen de hoektorentjes en worden ondersteund door twee leeuwen die het wapenschild van Delft vasthouden. Om te herinneren aan het jaartal waarop het uurwerk in de toren is geplaatst, staat 1605 op het wijzerbord.

Restauratie

En het getal 1960 dan? Dat heeft te maken met de restauratie van de kerk. In de negentiende eeuw werden de wijzerborden aan de oost-en westkant van de Oude Jan weggehaald. Pas bij de grootschalige restauratie in 1960 werden de borden weer teruggeplaatst. Daarom staat er op die twee wijzerborden het jaartal 1960.

Zit jij nog met een mysterie in je maag? Laat het ons weten!

adv.