Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft is jarig! 5 leuke weetjes over het Delft van 774 jaar geleden

Door Iris Olsthoorn 19 april 2020

Gefeliciteerd! Delft was afgelopen woensdag jarig. Op 15 april 1246 kreeg Delft stadsrecht van graaf Willem II van Holland. Vanaf dat moment mochten Delftenaren zelf (deels) de stad besturen en kwam er een rechtbank. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat Delft er toen een béétje anders uitzag. We zetten vijf opmerkelijke weetjes voor je op een rij.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Delft had 400 inwoners

Toen Delft een echte stad werd, was het inwoneraantal kleiner dan het aantal Facebook-vrienden dat jij nu (waarschijnlijk) hebt: 400. De kern van Delft was de kerk die op de plek van de Oude Kerk stond en natuurlijk de gracht waar we onze naam aan te danken hebben. Rondom deze plek woonden de meeste Delftenaren.

Delft was een echt handelsdorpje en omdat de handel groeide, was er steeds meer behoefte aan bestuur. Toen dat bestuur er met het stadsrecht kwam, werd Delft een echte grote speler. Door de vele grachten en doorgangen naar grotere wateren zoals de Schie, werd hier bijvoorbeeld meer bier gebrouwen en verhandeld dan waar dan ook.  Alle handel trok gigantisch veel nieuwe inwoners aan. Ongeveer 150 jaar later, in 1400, had Delft 6000 inwoners.

De Oude Jan is de oudste kerk van Delft en zo is hij ontstaan

Delft zag er meer uit als een dorp

Als Delftenaar ken je ongetwijfeld het gezegde ‘Delft is net een dorp.’ Wat blijkt? Dat was dus 774 jaar geleden ook al zo. Want hoewel Delft vanaf 1246 officieel een stad was, zag het er volgens geschiedkundigen nog steeds meer uit als een dorp. Dit kwam omdat veel Delftenaren vee aan huis hadden. Niet zo gek ook, want de allereerste mensen die op de plek van Delft kwamen wonen, waren vooral boeren, jagers en vissers. De huizen die rond de dertiende eeuw in Delft stonden, zag er ‘boers’ uit. De kerk was lang het enige stenen bouwsel in Delft: zelfs de bruggen waren toen nog allemaal van hout.

Delftse mysteries: Waar staat het oudste woonhuis van Delft?

De Oude Kerk stond er (deels) al

Er zijn nauwelijks meer gebouwen over van 774 jaar geleden – logisch ook, want het meeste in die tijd was van hout. Maar onze Oude Kerk stamt nog wél uit die tijd. Tenminste, een vroegere versie dan. Wat ooit begon met een kleine, houten kerk, werd rond 1240 door Bartholomeus van der Made uitgebouwd met twee zijbeuken en een koor. Een deel van de Oude Kerk is dus even oud als de stad Delft. De beroemde scheve toren was er toen nog niet, die werd pas in 1350 werd de toren voltooid.

5 x bijzondere dingen die je nog niet wist over de Nieuwe Kerk

Gevangenen werden opgesloten op de plek waar nu het stadhuis is

Er was nóg een gebouw dat nu nog min of meer bestaat in Delft. Omdat Delft een stad werd en een rechtbank kreeg, moest er ook een degelijke gevangenis komen. Die werd gebouwd op de plek waar je nu het oude stadhuis vindt. Het Oude Steen, zoals het heette, was een stenen toren waarin criminelen werden opgesloten en gemarteld. In 1400 werd de toren herbouwd. Op 4 maart 1618 fikte de boel af, waarna het in 1620 herbouwd werd naar het gebouw zoals we het nu kennen. Het nieuwe stadhuis werd om Het Steen heen gebouwd: delen van het stadhuis bestaan dus al (bijna) even lang als de stad Delft zelf!

Uniek binnenkijkje: zo zag je het oude stadhuis van Delft nog nooit [video]

Het barstte hier van de kloosters

Waar je nu struikelt over de koffietentjes, barstte het vroeger van de kloosters in Delft en omgeving. Rond 1246 vond je bijvoorbeeld het vrouwengemeenschap op de Bagijnhof en het mannenklooster Sion ten noorden van Delft. Iets later kwamen er adellijke nonnen te wonen in het klooster met de naam Koningsveld en kwamen de Karthuizerbroerders ten westen van Delft te wonen. In de eeuwen die daarop volgenden kwamen er nog véél meer kloosters en ordes bij, zoals de Cellebroers. Het bijzondere is dat de meeste Delftenaren geen idee hebben van alle kloosters die er vroeger in Delft lagen, maar dat we de verwijzingen naar nonnen, monniken en ordes nog in allerlei straatnamen tegenkomen. 

Zo komt het Bagijnhof aan zijn naam

Meer leuke weetjes over Delft

delft nieuwe kerk

5 x leuke weetjes over Delft voor in de kroeg

Heb jij ook zo’n hekel aan ongemakkelijke stiltes? Vanaf nu hoef je niet meer radeloos in je glas bi...
prinsenhof delft

Deze 5 superinteressante weetjes over Delft kende je nog niet

Delft is een bijzondere stad: telkens als je denkt redelijk veel van de geschiedenis te weten, duike...

Wist je dit? Dit betekenen de namen van deze Delftse sportclubs

In Delft barst het van de hockey-, voetbal- en korfbalclubs. Sommige van die clubs heten ‘gewoon’ Vi...

Wist je dit? Sommige Delftse huizen hadden tot 1974 een poepton

De binnenstad van Delft staat vol met historische huizen en gebouwen. Maar, het is je vast wel eens ...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.