Delfste mysteries: waarom zitten er fossielen in de vloer van De Hoven?

Door Tom Kikuchi 16 maart 2019

Als je in Winkelcentrum De Hoven rond loopt, heb je waarschijnlijk wel iets beters te doen dan naar de grond kijken. Maar als je wél naar beneden kijkt, dan is er een goede kans dat je een fossiel spot op de grond. Maar waarom zitten die daar? We zochten het  uit.

Wat blijkt? Het heeft alles te maken met het soort steen dat op de vloer van De Hoven ligt. Dat is een soort kalksteen. Dat ontstaat voornamelijk bij de zee. De steensoort is miljoenen jaren geleden gevormd uit kalkslib met daarin skeletjes en schelpjes van allerlei zeedieren. In de loop van miljoenen jaren verhardt het kalkslib. Soms ontstaat daar bij het vormen van het gesteente een afdruk, die je nu nog terug ziet in de steen. Deze soort kalksteen heeft heel vaak zulke fossiele afdrukken. Als je goed kijkt, kom je er in De Hoven in bijna elke tegel wel eentje tegen. Ook op andere plekken in Nederland kom je dit soort vloeren tegen. Zo kom je deze fossielen bijvoorbeeld ook tegen in de vloeren van Hoog Catharijne in Utrecht.

Tekst gaat verder onder de foto

Voorbeeld van een ammoniet in De Hoven

Wat zijn die fossielen?

De fossielen die je in de Hoven tegenkomt, zijn ammonieten, belemnieten en sponzen. We gokken zo dat je niet weet wat dat inhoudt. Het zijn eigenlijk gewoon moeilijke woorden voor inktvissoorten. Een ammoniet is een soort opgerolde schelp. In deze schelp leefde een soort inktvisje dat heel lang geleden is uitgestorven. Een belemniet was ooit onderdeel van het inwendig skelet van een ander soort inktvisachtige.

Voorbeeld van een belemniet in De Hoven

De reden dat alleen deze delen van inktvisachtigen worden teruggevonden, is omdat de meeste resten van dieren al zijn vergaan voordat ze werden bedekt. De harde delen bevatten kalk en dat vormt zich tot fossiel.

Naast deze inktvissen kun je ook nog sponzen spotten. Eigenlijk zou je door het woord spons verwachten dat ze zacht zijn, en er daarom niets meer van over blijft. Maar de meeste sponzen hebben een skelet dat uit hoorn, kalk of kiezel bestaat. Daarom vind je ook afdrukken van sponzen terug in de tegels.

Tekst gaat verder onder de foto

Voorbeeld van een spons in De Hoven

Zo, ben je ook weer wat wijzer! En mocht je het shoppen zat zijn in De Hoven, dan kun je altijd nog een wedstrijdje fossielen tellen doen.

Zit jij ook met een mysterie in je maag? Laat het ons weten!

Bron: fossiel.net

Misschien ook leuk om te lezen:

Oude Jan

Delftse mysteries: Waarom heten bezoekers in de horeca ‘gasten’ in plaats van ‘klanten’?

In Delft barst het van de horeca en dat is hartstikke gezellig. Maar toch vragen wij ons één ding af...

Delftse mysteries: wat betekent de Latijnse spreuk boven de deur van het oude stadhuis?

Ons oude stadhuis is bést een mooi gebouw: gouden versieringen, grote stenen en een indrukwekkende i...

adv.