Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de bewoners van oud gemeentegebouw ‘De Staal’

Door Iris Olsthoorn 2 april 2017

Nu de gemeenteambtenaren grotendeels verhuisd zijn naar het nieuwe stadskantoor, hebben de oude gebouwen hun functie verloren. Ook uit gebouw ‘de Staal’ zijn ze inmiddels dik een half jaar weg. Maar dat betekent niet dat er niets meer gebeurt: de Staal is inmiddels standplaats van een heleboel creatieve ondernemers. We keken binnen.

Kunstenaar Koen Fraijman (23) nodigt ons uit in zijn kantoor – een ruime kamer op de bovenste verdieping van het pand. Hij huurt zijn stekkie samen met creatievelingen Hans, Teun en Joris. “We zitten hier anti-kraak. Natuurlijk is het vervelend dat je ooit weg moet, maar het voordeel is dat je heel goedkoop huurt en je hier best een beetje rommel kan maken.”

Koen schildert laag op laag en haalt vervolgens met een laser de laagjes eraf, tot er een beeld vormt

De bewoners

Koen maakt schilderijen met een lasermachine, Hans monteert films en Joris en Teun maken interactieve installaties. Hun kantoor is een gezellig boel vol met verf, gereedschap, kunstwerken en materialen. Ze zijn bij lange na niet de enige bewoners van het oude gemeentepand: “Er zitten twee gasten met een 3D-print bedrijf, twee fotostudio’s, een design-studio, een houten speelgoedmaker en een laserbedrijf. Maar er zitten bijvoorbeeld ook veel marktlui die een opslagplek huren, een taxibedrijf en een vertaalbureau,” vertelt Koen.

Op de begane grond zit een initiatief van Ipse de Bruggen/Maatwerk, waar de buurt gezellig een kopje koffie kan komen drinken. “We schenken hier koffie, dienen als receptie voor de ondernemers die in het pand zitten en we houden bijvoorbeeld de plantsoenen in orde”, vertelt een van de begeleiders.

Huiselijk

Nienke Hoogvliet heeft van haar kantoortje een gezellige plek gemaakt

Het gemeentegebouw heeft een vreemd contrast: het gebouw is grijs, heel saaie, kille gangen en veel lege ruimtes met hier en daar rommel. Maar in hun eigen kantoortjes hebben de ondernemers het best knus gemaakt. Vrijwel iedereen heeft wel een comfortabele bank in de hoek staan en wat plantjes. Van de aanwezigheid van de gemeente is, op een paar naambordjes na, niet veel meer te merken: “Behalve dan tijdens de verkiezingen, toen bleken we op de begane grond ineens een stemlokaal te hebben”, vertelt Koen.

Hier en daar hangt nog een bordje van de gemeente
Het glas in lood is een van de weinige kleurrijke dingen in het grijze pand
Koen poseert voor fotografe Brenda
De tafeltennistafel is een van de weinig plekken waar de huurders samenkomen
Werk van Studio Nienke Hoogvliet
De lasersnijders van Luxigo maken dit soort vrolijke objecten
MTB3D heeft eigen 3D printers en materialen in hun kantoor
Werk van MTB3D
Werk van MTB3D
Ipse de Bruggen/Maatwerk bemant de receptie
Op de begane grond is een gezellig plekje voor omwonende ingericht
Werk van Studio Nienke Hoogvliet
Werk van Studio Nienke Hoogvliet
Brenda heeft haar foto-studio Fotobrenda in het oude gemeente pand
Maatwerk heeft een ruil-winkeltje voor omwonenden
Het distributiecentrum naast het kantoor van de jongens, is het enige deel dat de gemeente nog gebruikt
Werk van Teun en Joris
MTB3D
Werk van Koen Fraijman
In het gebouw zijn veel grote, lege ruimtes
Nienke Hoogvliet maakt voorwerpen van duurzaam materiaal, zoals dit krukje van vissenleer

De Poort van Delft

Niet lang na ons bezoek werd bekend dat de gemeente de Staal graag wil verkopen. Onder de naam ‘Poort van Delft’ moet het een aantrekkelijke stadsentree worden. De huidige bewoners zullen rond 2019 plaats moeten maken voor een nieuw plan.

adv.