9 x met deze bijzondere gebeurtenissen haalde Delft het landelijke nieuws

Ook al is Delft een klein stadje, we hebben regelmatig groot nieuws! Dat is natuurlijk te danken aan de soms bizarre uitvindingen van de TU-studenten, maar ook  vanwege heel veel andere dingen. Met welke opmerkelijke gebeurtenissen kwam Delft ook al weer in het landelijke nieuws?

2008 – Brand verwoest het gebouw van bouwkunde

brand bouwkunde
ANP

Het was een spannende en lange dag toen de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft in brand stond. Over heel Delft werden stukjes papier met aantekeningen van studenten met de wind meegevoerd. Ondanks de felle brand en een deel dat instortte, raakte niemand gewond en bleef zelfs het grootste deel van het werk van de studenten bespaard! En dat was een groot geluk, de meubelcollectie alleen al was miljoenen waard. Verder bevonden zich nog zeldzame collecties architectuurboeken, tijdschriften en tekeneningen van Nederland in het gebouw. Nu.nl plaatste een video van de brand.

2015 – Ontdekking locatie van Het Straatje van Vermeer

ANP Straatje Vermeer
Volgens Grijzenhout is de Vlamingstraat de oorspronkelijke locatie van het Straatje van Vermeer – foto ANP

Een paar dagen lang stond de Delftse Vlamingstraat plotseling volop in de aandacht. Hier bleek opeens het beroemde schilderij Het straatje van Vermeer te zijn geschilderd. Jarenlang was het een grote vraag geweest. Totdat een hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, Frans Grijzenhout, met nieuwe onderzoeksresultaten kwam. Hieruit lijkt het vrijwel zeker dat het schilderij gemaakt is aan de Vlamingstraat 40-42. Opeens stond het grachtje vol met journalisten van de NOS en landelijke kunst -en cultuurbladen.

2020 – Bombrieven met Delfts plaatje

Foto: Politie Amsterdam

Op 15 februari 2020 berichtte de Telegraaf dat er een belangrijk aanknopingspunt was in de zaak ‘mysterieuze bombrieven’. De brieven zaten telkens in een papieren zakje met een aanzicht van Delft. Verschillende bedrijven in Nederland werden begin dit jaar belaagd met bombrieven, en nog steeds is niet duidelijk waar deze vandaan kwamen. Overigens betekende dit nieuws zeker niet dat de dader zich in Delft zou moeten bevinden. Dit soort zakjes worden niet alleen in onze souvenirwinkels verkocht, maar ook via webwinkels, zei een politiewoordvoerder tegen RTL Nieuws. Dat maakt de opsporing er niet makkelijker op, maar het is voor Delft gelukkig wel een klein beetje goed nieuws.

2013 – Vrijend stel in de gracht

Foto: Ruben van Essen/Regio015

Gelukkig halen we ook met wat leuker nieuws de landelijke pagina’s. Dit koppel bedreef op opmerkelijke wijze de liefde, namelijk in het water van de Oude Delft. Vooral nieuwsplatform GeenStijl was erg te spreken over deze daad, die het coïtus grachtus noemde. Over de bekeuring die het stel kreeg voor het verstoren van de openbare orde zeiden ze: ”Boe! Dit soort zaken zouden we juist moeten vieren!”

2018 – Reeks schietpartijen

schietpartij breestraat
Foto: District8

Bijna heel het jaar  2018 waren er meerdere schietpartijen in Delft. Van een coffeeshop in Peperstraat tot winkels op de Molslaan en de Beestenmarkt, een handgranaat in de Breestraat, en later ook nog de moord op Karel Pronk. Over heel Nederland vroegen de landelijke media zich af wat er nu eigenlijk aan de hand was in Delft? Overigens was dit niet de eerste geweldsgolf die de landelijke media haalde. Tien jaar eerder waren er ook al diverse aanslagen. Er ging toen een bom af in Café ’t Bliekie aan de Multatuliweg, er werden er vier moorden gepleegd (onder meer die op Koos Drevijn) en er ontploften twee auto’s door een autobom… De rust lijkt nu gelukkig weer teruggekeerd.

2019 – Uitvinding van de kwantumcomputer

Foto: ANP, Royal Images Koen van Weel

Hoe cool! Met de uitvinding van de kwantumcomputer stond eigenlijk heel de wereld even op zijn kop. Deze computer zou in 3 minuten een berekening kunnen maken waar een normale computer 10.000 jaar over zou moeten doen. Het zou een nieuw tijdperk betekenen omdat we bizarre ontrafelingen kunnen doen, schrijft Radio 1. Ook al claimt Google de uitvinding, is de Delftse Leo Kouwenhoven een van de pioniers die al jaren aan de computer werkt. Hij kwam zelfs nog in de De Wereld Draait Door om hierover te vertellen.

Delft komt natuurlijk wel vaker in het nieuws door de ontwikkelingen op de TU. Denk aan de auto die rijdt op zonne-energie en die in brand vloog tijdens een race in Australië of de strijd van de Hyperloop. Dat is een soort vacuümtrein die bizarre snelheden bereikt. Daarmee zouden we over een paar jaar in een half uur van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen. 

1983 – Moord in Café ‘t Koetsiertje

koetsiertje
Foto: ANP

Het is inmiddels al bijna 40 jaar geleden, maar het is nog steeds een zwarte dag in de Delftse geschiedenis. Op 5 april 1983 schoot Cevdet Yilmaz in café ’t Koetsiertje zes mensen dood. De verhalen over er precies is gebeurd, lopen nog altijd uiteen, maar één ding is zeker: van de 12 kogels waren er 10 raak. Yilmaz zou door een van de bezoekers zijn uitgescholden. Hij vertrok, maar kwam niet lang daarna terug en begon om zich heen te schieten. Deze gebeurtenis staat bekend als een van de grootste moordpartijen uit de Nederlandse geschiedenis.

Nog altijd haalt dit verhaal om de zoveel jaar het landelijke nieuws omdat Yilmaz dan vraagt om versoepeling van zijn straf. Zijn levenslange gevangenisstraf werd in 2001 omgezet in TBS. Nu mag hij ‘vrij’ rondlopen, maar nog niet reizen. Hij probeert al een aantal jaren te regelen dat hij in ieder geval weer terug naar Turkije mag reizen. 

Het is nog altijd onduidelijk wat zijn motief was. Eind jaren negentig maakte Hans Polak de documentaire ‘Ted de Turk’, waarin Yilmaz voor het eerst iets vertelde over de moorden die hij pleegde.

2013 – Herdenking Prins Friso in de Oude Kerk

Foto: ANP Royal Images Robin van Lonkhuijsen

Op 2 november 2013 kwamen er heel wat wereldberoemde mensen in Delft aan. Helaas niet om een leuke reden, maar om de herdenkingsdienst van Prins Friso bij te wonen. Deze werd gehouden in de Oude Kerk. Prins Friso overleed op 12 augustus en werd als een van de weinige Oranjes niet bijgezet in de Nieuwe Kerk, maar begraven in Lage Vuursche. Bij de herdenkingsdienst in november waren zo’n 900 honderd mensen aanwezig, waaronder een aantal wereldberoemde mensen die goed bevriend waren met Prins Friso. Bijvoorbeeld Zanger Bono van U2, aartsbisschop Desmond Tutu, premier Rutte en modeduo Viktor & Rolf waren van de partij.

In 2004 was de bijeenkomst wel een stuk gezelliger, toen trouwden Friso en zijn vrouw Mabel in de Oude Kerk.

2013 – Eerste Nederlandse Syriëstrijder die omkomt in de strijd is Delftenaar

Tussen al het heftige nieuws over de strijd in Syrië, kwam Delft helaas ook een aantal keer naar voren. De eerste keer dat een Nederlandse jihadstrijder in het land omkwam, bleek het om een 20-jarige Delftenaar te gaan. Dat schreef de Volkskrant om bronnen in de Marokkaanse gemeenschap. Vanaf dit moment werd langzaam duidelijk dat er steeds meer Nederlanders naar Syrië trokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen, zo is bijvoorbeeld bij de NOS  te lezen. Delft bleek, samen met Zoetermeer en Schiedam, een belangrijk broeinest voor jihadisten. 

Lees meer:

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Erik deelt al jaren zijn uitzicht op Delft: 10 x de meest waanzinnige luchten”

Erik deelt al jaren zijn uitzicht op Delft: 10 x de meest waanzinnige luchten

Ga naar “7 x bij deze Delftse cafés geniet je van livemuziek”

7 x bij deze Delftse cafés geniet je van livemuziek

Ga naar “Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft”

Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Consultant Bouw Bouwkunde Normen | Stakeholder | 3.500 – 5.000”

Consultant Bouw Bouwkunde Normen | Stakeholder | 3.500 – 5.000

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Scrum Master Agile | PSM | 3.000 – 4.000”

Scrum Master Agile | PSM | 3.000 – 4.000

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Monteur Testrekken bij Stedin”

Monteur Testrekken bij Stedin

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper