Balen! De Delftse lichtjesavond 2021 gaat niet door
Het zat er dik in, maar het blijft triest nieuws. In verband met de coronamaatregelen gaat de Delftse lichtjesavond (en…
Ook al ken je de stad op je duimpje, Delft blijft je verrassen. Zo kent onze stad bijvoorbeeld een heleboel aparte straatnamen. We zetten met behulp van de app Straatnamen van Delft voor je op een rijtje wat deze negen betekenen:
Het blijft toch een beetje ongemakkelijk, verwijzen naar de Nickersteeg. Je zou denken dat de naam van deze steeg een overblijfsel uit het VOC-tijdperk is, maar dat is (gelukkig) niet waar. De naam Den Ickersteeg is waarschijnlijk ontstaan omdat er een uithangbord van een ‘ikker’ in de steeg hing. ‘Wat is een ikker?’, horen we je denken. Dat is een watergeest uit de Germaanse mythologie. Hoe die eruit ziet is een beetje onduidelijk, want dat is volgens elke cultuur weer verschillend. Een ikker wordt in andere talen ook wel een nekker, nøkk, näck of nakki genoemd. In dat geval is de verbastering nicker een logische. ‘Den Ickersteeg’ werd op den duur verbasterd naar ‘de Nickersteeg’. Het heeft gelukkig dus niets te maken met racisme, maar gewoon met een mythologisch monstertje.
Als je het over de Nickersteeg hebt, wordt menig wenkbrauw vreemd opgetrokken. Voor sommigen klinkt het behoorlijk…
De Saaiwerkerstraat ligt in Hof van Delft. En nee, hij is niet vernoemd naar mensen met een héél saai beroep. Saaiwerkers waren de mannen uit de lakenijverheid, die het saai bewerkte. Saai was een effen wollen stof. Je vind het woord ‘Saai’ wel vaker terug in Delft, want ook op de gevel van het Prinsenhof staat: ‘Saai, Greine en Stoffe-hal.’
Je hebt de grap vast al talloze keren gehoord: ‘Minderbroer? Meerbroer zal je bedoelen!’ Ha. ha. Maar toch, Minderbroerstraat is toch een beetje een rare naam voor een straat. De straat is vernoemd naar de kloosterorde van de Minderbroeders of Franciscanen. Zij hadden in de vijftiende eeuw een klooster op de Beestenmarkt en dus is de straat hier vlakbij vernoemd naar de monniken.
De Vlouw is een uniek straatje in Delft: in tegenstelling tot een heleboel andere straten, heeft de Vlouw nooit onder een andere naam bekend gestaan. De straat dankt zijn naam aan de functie van vroeger. Een vlouw is een net dat werd uitgespannen om watervogels te vangen. Voordat dit deel van de binnenstad van Delft bestond, was er een groot moeras op de plek waar nu De Vlouw ligt. Waarschijnlijk was De Vlouw vroeger een laantje waar de eenden, snipper en andere watervogels gevangen werden.
Je raadt het niet, maar het Inbuspad is dus écht vernoemd naar de inbussleutel. Waarom? Omdat het fietspad vlakbij de IKEA ligt en net als de inbussleuteltjes van dit Zweedse warenhuis een L-vorm heeft. Echt waar!
Vlakbij de Delftse Oostpoort ligt een groot open plein verscholen tussen de straten: ’t Carto. De naam komt van de cartonnagefabriek die hier stond tot 1989. Toen er een paar jaar later huizen werden gebouwd, riep een projectbureau een prijsvraag uit om het plein een naam te geven. Broertjes Wouter en Matthijs Rijkée (toen 12 en 9 jaar) en Wietse en Bas Joustra (toen 14 en 10 jaar) wonnen met hun inzending ”t Carto’ als afkorting van ‘cartonnagefabriek’. Voor de jongens was het niet meer dan logisch dat het plein deze naam kreeg, want zij noemden hun favoriete speelplek al jaren zo.
Vlakbij de Delftse Oostpoort ligt een groot open plein verscholen tussen de straten: ’t Carto. Veel…
In de buurt Het Heilige Land ligt een straatje waar het vroeger niet plezierig zal hebben geroken. Op Stille Putten werden vroeger namelijk de uitwerpselen verzameld van een heleboel Delftenaren. Dit terrein werd in de zestiende eeuw speciaal gekocht voor de aanleg van beerputten. Een bedrijf verhuurde de putten hier. Stille putten is daar een andere benaming beerputten. Mocht je er wonen en je afvragen waarom de plantjes in de tuin zo goed groeien – wij hebben wel een vermoeden.
Misschien denk je nu: duh, Siberië is toch gewoon vernoemd naar het gebied?! Maar niets is minder waar. Het straatje hoorde bij de aanleg in 1875 officieel bij de Buitenwatersloot. Maar Delftenaren vond het zó ver buiten de stad, dat ze het in de volksmond Siberië noemde. Pas in 1983 werd de straatnaam officieel aan de straat gegeven, op verzoek van de bewoners zelf.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper