Bijzonder: deze zaken zitten al meer dan 100 jaar in Delft

Door Michiel de Haan 30 september 2018

Kun jij het je voorstellen? Sommige winkels waar je nu je boodschappen doet, zaten een eeuw geleden ook al in Delft. Wij spitte de Delftsche Courant door en vonden reclames die deze zaken minstens honderd jaar geleden in krant plaatsten. 

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Stadsbakkerij de Diamanten Ring

Uit: Delftsche Courant 25-11-1885 en 30-12-1894

Stadsbakkerij De Diamanten Ring bestaat al heel lang. Al in de 17e eeuw zat er een bakkerij in het pand aan de Choorstraat 9. In 1796 ging de huidige zaak open. Sindsdien hebben verschillende families de zaak gerund, waaronder drie generaties van de familie Magendans.

De Diamanten Ring adverteerde ruim 100 jaar geleden niet vaak in de Delftsche Courant. Maar een paar keer per jaar hadden ze een advertentie. Dit was meestal rond speciale feestdagen, zoals Sinterklaas of oud en nieuw.

Albert Heijn

Uit: Delftsche Courant 24-12-1905

Dit is geen typisch Delftse zaak, maar wel een zaak die al heel lang in Delft zit. Albert Heijn begon in 1887 als een kruidenierszaak in Oostzaan. In 1905 ging het eerste filiaal in Delft open.

De advertentie die je hierboven ziet, is heel bijzonder. Het is dé advertentie waarmee Albert Heijn laat weten dat de kruidenierszaak naar Delft is gekomen. Albert Heijn zat toen aan de Jacob Gerritstraat 20. In dat pand zit tegenwoordig kledingwinkel Score, maar Albert Heijn is natuurlijk wel op andere plekken in Delft te vinden.

Kantoorvakhandel A.J. Prins

Uit: Delftsche Courant 28-01-1911 en 11-01-1918

Deze zaak is wel weer écht Delfts. In 1901 opende Anthonie Jacobus Prins een magazijn voor kantoor, school en schrijfbehoeften. Drie jaar later verhuisde de winkel naar zijn huidige locatie aan de Choorstraat 4. Kantoorvakhandel A.J. Prins wordt nog steeds gerund door dezelfde familie die de zaak 117 jaar geleden opende. Inmiddels staat de vierde generatie van de familie Prins aan het roer.

Romijn IJzerwaren en Gereedschappen

Uit: Delftsche Courant 27-09-1900

Deze Delftse winkel is al bijna twee eeuwen oud. In 1820 opende Johan Leeuwenberg een ijzerhandel onder zijn eigen naam: “IJzerhandel Leeuwenberg”. In 1897 nam Herman Romijn – een trouwe medewerker van de familie Leeuwenberg – de zaak over. Vanaf toen droeg de ijzerwarenzaak zijn naam.

Zoals je in de advertentie ziet, zat de winkel toen aan de Oude Delft. Inmiddels is Romijn IJzerwaren en Gereedschappen te vinden aan de Papsouwselaan.

Bierhuis de Klomp

Uit: Delftsche Courant 07-05-1893

Op een lijstje van zaken die minstens honderd jaar in Delft zitten, kan het oudste café van de stad natuurlijk niet ontbreken. Bierhuis de Klomp bestaat al sinds 1652 en zit al die tijd op dezelfde plek aan de Binnenwatersloot 5.

Toch staan er in de Delftsche Courant maar weinig advertenties voor het café. Waarschijnlijk wisten Delftenaren het bierhuis ook zonder reclame te vinden. Gelukkig vonden we één opmerkelijke advertentie, die we graag met je delen.

Ben je benieuwd welke café er nog meer heel lang in Delft zitten? Kijk dan hier eens. 

cafe vanouds

Deze 7 cafés zijn zo oud dat je opa er nog een biertje heeft gedaan

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Delft, is dat sommige zaken al onwijs oud zijn. Zo zijn e...

Sporthuis Ruisch

Uit: Delftsche Courant 03-04-1916

Sporthuis Ruisch bestaat al sinds 1909. Zoals je in de advertentie ziet, zat de sportwinkel vroeger aan de Oude Delft 208. Tegenwoordig zit winkel op de hoek van de Choorstraat en wordt de zaak gerund door de familie Stoelinga. Helaas lijkt het erop dat Sporthuis Ruisch binnenkort zal verdwijnen. De winkel staat te koop en als er geen koper komt, sluit de sportzaak in oktober zijn deuren.

Sporthuis Ruijs Choorstraat

Jammer! Sporthuis Ruisch stopt ermee

Na rijwielsporthuis Piet Vonk verdwijnt er nog een Delfts fenomeen uit de binnenstad. Sporthuis Ruis...

Van Renssen Tabaksspecialisten

Uit: Delftsche Courant 21-06-1916

Van Renssen Tabaksspecialisten ging open in 1897. Sigarenmaker A.H. van Renssen kocht het pand aan het Vrouw Jutteland 15 voor een bedrag van 175 gulden. Tegenwoordig zit de winkel nog steeds op die plek en runt de vierde generatie van de familie Renssen de zaak.

Technische Boekhandel Waltman

Uit Delftsche Courant 15-05-1911

Deze zaak bestaat al meer dan 150 jaar. In  1863 opende de Technische Boekhandel Waltman zijn deuren aan de Binnenwatersloot 33. Daar zit de winkel nu nog steeds. Waltman richt zich vooral op studenten van de TU en verkoopt allerlei technische boeken en kantoorartikelen.

Zoals je ziet, maakte Waltman niet bepaald flitsende advertenties. Toch werd de boekhandel heel veel genoemd op de advertentiepagina. Je kon er namelijk brieven laten bezorgen als je een advertentie plaatste, bijvoorbeeld als je een baan of een huis zocht. Hieronder zie je vijf voorbeelden van zulke advertenties uit de Delftsche Courant van precies honderd jaar geleden.

Delftsche Courant 30-07-1918
Delftsche Courant 25-07-1918
Delftsche Courant 11-07-1918
Delftsche Courant 11-07-1918
Delftsche Courant 01-07-1918
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.