Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x hardnekkige misverstanden over de Delftse geschiedenis

Door Iris Olsthoorn 23 september 2020

Jij kent de Delftse geschiedenis natuurlijk op je duimpje. Maar er zijn mensen die het helemáál niet bij het rechte eind hebben. Bepaalde onderdelen van de geschiedenis van onze stad worden steevast verkeerd vertelt. We zetten vijf hardnekkige misverstanden over de Delftse geschiedenis voor je op een rijtje: 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Delft werd in 1246 gesticht

Maria van Jessekerk Delft vanuit de lucht vanderkant-fotografie binnenstad
Foto: vanderkant-fotografie

Onze stad bestaat al eeuwen en vaak wordt er verteld dat Delft in het jaar 1246 werd gesticht. Maar dit klopt niet helemaal. Delft bestond namelijk al veel langer. Het begon als nederzetting ten oosten van de Oude Delft. In 1246 kreeg Delft van de graaf van Holland stadsrechten omdat de nederzetting uit zijn jasje groeide en klaar was om zelfstandig te besturen. De stad Delft bestaat dus sinds dat jaar, maar van een stichting was geen sprake.

De toren van de Oude Kerk staat op koeienhuiden

oude kerk oude jan
Foto: ANP

Dit is niet waar. Wij herhalen: niet waar. Bij archeolgisch onderzoek zijn nooit resten van koeienhuiden gevonden. Waarschijnlijk is er hier gewoon sprake van een misverstandje in woordgebruik. In het oud-Nederlands gebruikten ze namelijk het woord ‘hayen’ of ‘huyen’ voor het aanstampen of funderen van bouwgrond. Het woord voor koeienhuiden is ‘huyden’. Je ziet natuurlijk zelf al waar dat mis gaat. Dit misverstand is pas ergens in 20ste eeuwse geschriften ontstaan. Dat is best opvallend, want de toren van Oude Kerk is al in de 14e eeuw gebouwd. 

De toren van de Nieuwe Kerk is zwart door de stadsbrand

nieuwe-kerk-delft
Foto ANP

Dit misverstand zit diep geworteld bij sommige Delftenaren. Maar het topje van de Nieuwe Kerk is dus niet zwart door brand. Het klopt inderdaad dat de toren tijdens de stadsbrand in 1536 grotendeels verwoest is, maar dat is niet waarom de stenen nu zwart zijn. Na de stadsbrand is de toren namelijk herbouwd met nieuwe stenen. Daarvoor werd Bentheimer zandsteen gebruikt. Dat is een steen die in het begin nog mooi licht is, maar later steeds zwarter wordt door de zure regen. En geen hogedrukspuit die daar nog wat tegen doet.

Oude Delft 147 is het smalste huisje van Delft en Pieter van Foreest woonde er

oude delft 147 pieter van foreest te koop

Ook wij zijn wel eens in dit misverstand getrapt. Het is namelijk maar deels waar: de lijfarts van Willem van Oranje woonde hier wel, maar niet álleen in dit kleine huisje. Het kleine huisje was namelijk een zij-huis van het pand ernaast. En Pieter van Foreest bezat ze allebei, blijkt uit de oude belastinggegevens van toen. De gedachte dat Pieter in een klein huisje woonde omdat hij zo’n bescheiden man was, klopt dus niet. 

De stadsbrand verwoestte zoveel omdat alle huizen nog van hout waren

stadsbrand delft
Op deze plattegrond is de impact van de stadsbrand goed te zien.

De stadsbrand van 1536 is de grootste ramp van de Delftse geschiedenis. De vlammen legden driekwart van de stad in as. Maar er bestaat ook over deze gebeurtenis een hardnekkig misverstand: veel mensen denken dat de grote schade komt doordat alle huizen nog van hout waren. Dat klopt dus niet. Het bouwen met steen werd na de brand inderdaad verplicht, maar er waren al best veel huizen van steen vóór de stadsbrand. Sommige stenen huizen zijn verwoest, van anderen bleef alleen het muurwerk staan.

Bron: deze misverstanden komen van Belangenverening de Oude en de Nieuwe Delf.

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt, in oktober 2017.

Lees ook

Bijzonder om te zien: zo veranderde de Oostpoort door de jaren heen

De Oostpoort is een van Delfts mooiste plekjes. De torens die gebouwd werden rond 1400, staan nog st...

10 x foto’s van het Delftse studentenleven in de jaren ’60

Normaal is het eind augustus en begin september een drukte van jewelste met kersverse studenten in D...
serpo

15 x feitjes over Delft waardoor je je gegarandeerd oud voelt

Is dat al zó lang geleden?! Dat gevoel heb jij vast ook wel eens, bijvoorbeeld als je hoort dat het ...

Wist je dit? In deze panden woonden vroeger bekende Delftenaren

Delft kent een boeiende geschiedenis als het gaat om invloedrijke mensen. Zo zijn hier bijvoorbeeld ...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.