Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x gekke Delftse straatnamen: dit is wat ze betekenen

Door Iris Olsthoorn 8 september 2019

Ook al ken je de stad op je duimpje, Delft blijft je verrassen. Zo hebben we bijvoorbeeld een heleboel aparte straatnamen. We vertelden je al eens wat deze vijf aparte straatnamen betekenden, toen we er van straatnamenman Rene Dings nóg vijf voorgesteld kregen. Dus zochten we ook van deze straten uit wat ze betekenen: 

Pagina 5/5
⟵ swipe swipe ⟶

De Vlouw

De Vlouw is een uniek straatje in Delft: in tegenstelling tot een heleboel andere straten, heeft de Vlouw nooit onder een andere naam bekend gestaan. De straat dankt zijn naam aan de functie van vroeger. Een vlouw is een net dat werd uitgespannen om watervogels te vangen. Voordat dit deel van de binnenstad van Delft bestond, was er een groot moeras op de plek waar nu De Vlouw ligt. Waarschijnlijk was De Vlouw vroeger een laantje waar de eenden, snipper en andere watervogels gevangen werden.

Inbuspad

inbuspad
Foto: Google Maps

Je raadt het niet, maar het Inbuspad is dus écht vernoemd naar de inbussleutel. Waarom? Omdat het fietspad vlakbij de IKEA ligt en net als de inbussleuteltjes van dit Zweedse warenhuis een L-vorm heeft. Echt waar!

Stille Putten

stille putten
Foto: Google Maps

In de buurt Het Heilige Land ligt een straatje waar het vroeger niet plezierig zal hebben geroken. Op Stille Putten werden vroeger namelijk de uitwerpselen verzameld van een heleboel Delftenaren. Dit terrein werd in de zestiende eeuw speciaal gekocht voor de aanleg van beerputten. Een bedrijf verhuurde de putten hier. Stille putten is daar een andere benaming beerputten. Mocht je er wonen en je afvragen waarom de plantjes in de tuin zo goed groeien – wij hebben wel een vermoeden.

Siberië

siberie
Foto: Google Maps

Misschien denk je nu: duh, Siberië is toch gewoon vernoemd naar het gebied?! Maar niets is minder waar. Het straatje hoorde bij de aanleg in 1875 officieel bij de Buitenwatersloot. Maar Delftenaren vond het zó ver buiten de stad, dat ze het in de volksmond Siberië noemde. Pas in 1983 werd de straatnaam officieel aan de straat gegeven, op verzoek van de bewoners zelf.

Saaiwerkerstraat

saaiwerkersstraat
Foto: Google Maps

De Saaiwerkerstraat ligt in Hof van Delft. En nee, hij is niet vernoemd naar mensen met een héél saai beroep. Saaiwerkers waren de mannen uit de lakenijverheid, die het saai bewerkte. Saai was een effen wollen stof. Je vind het woord ‘Saai’ wel vaker terug in Delft, want ook op de gevel van het Prinsenhof staat: ‘Saai, Greine en Stoffe-hal.’

Bron: app straatnamen van Delft. 

Pagina 5/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.