5 redenen waarom we nu al zin hebben in de donkere dagen van Delft

Door Chantal Deen 28 oktober 2018

Leuk dat we allemaal zo lang op het terras konden zitten, maar Chantal is nu wel klaar met die lange zomer! Wat haar betreft kunnen de donkere dagen niet snel genoeg beginnen: 

Iemand zei laatst tegen me: ‘Ik ben wél voor klimaatverandering’. Ook hoorde ik op een bijeenkomst een weerman vertellen dat we er de komende jaren gerust een paar graden permanent bij op mogen tellen. Ik zie dat helemaal niet zitten. Vurig wens ik dat we de opwarming van de aarde zo lang mogelijk kunnen rekken. Ik tuur al weken naar die barometer, in een poging de temperatuur te laten zakken. Zomer is niet mijn ding en dan met name die warme, klamme dagen. Geef mij een graadje of zes en ik ben zielsgelukkig: écht, veel meer heb ik niet nodig. Oké, vooruit. Een beetje sneeuw zou ook wel tof zijn zo rond de donkere dagen van en in Delft. Dit is waarom ik nu al zin heb in de donkere dagen van Delft:

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Lampjes, overal lampjes

De straten en grachten zijn gelukkig weer gevuld met lampen, groot en klein. Ook buiten het centrum weten steeds meer lichtslingers hun weg boven straten te vinden. Ik hou van deze vorm van verlichting. Het geeft de stad een mooie sfeer en gezelligheid. Als het hangt, dan weet ik: de donkere dagen zijn niet meer ver weg. Als kennisstad zou het trouwens wel leuk zijn als we op meer milieuvriendelijke de lampen aan kunnen steken.

Lichtjesavond is in aantocht

Lichtjesavond is weer in aantocht! Ik ben alvast begonnen met de voorpret. Dit jaar is de organisatie in handen van de Burgemeesters. Ik ben benieuwd hoe zij het gaan invullen. Ondertussen verheug ik mij op de kramen met eten, kerststukjes, kerstfrutsels en andere waren. Als onze burgemeester de lichten in de boom op de markt aansteekt, slurp ik mijn eerste glaasje glühwein. Daarna hoop ik weer een photobooth foto te maken met mijn dochter bij Groene Vingers, luister ik naar de levende jukebox op de Burgwal en wandel ik richting de Oude Delft waar hopelijk dit jaar ook de panden weer prachtig zijn belicht en verlicht. Op de Hippolytusbuurt drink ik nog een glas glühwein, of twee of drie, om vervolgens content mijn bed in te rollen.

Sinterklaas en kerst in Delft is het leukst

Ondanks de verhitte discussies rondom het personeel van de Sint, vind ik de intocht nog steeds een spannend en leuk evenement. Vroeger kroop ik onder de tafel als de Sint eraan kwam. Tegenwoordig ken ik Sinterklaas iets beter en durf ik hem zelfs een hand te geven ;-). De kerstdagen zijn de kers op de feestdagen-taart. Gelukkig is er in Delft altijd leven in de brouwerij, juist ook op die dagen. Ik was ooit in Londen op eerste kerstdag en de straten waren daar verlaten. Er was geen moer te beleven! Zo niet in Delft. Ontbijten, brunchen en dineren kan op veel plekken op zowel eerste, als tweede kerstdag.  Als dessert vieren we het nieuwe jaar. Ook hier kom je in Delft ruim aan je trekken, met of zonder vuurwerk. Er is altijd wel ergens een feestje. En als de kaarten zijn uitverkocht? Dan is er vast wel ergens een studentenparty waar jij nog welkom bent.

Drukke winkelstraten

 

De drukte in de winkelstraten voor de inkopen voor Sinterklaas en de kerst vind ik héérlijk. Zoals jullie inmiddels al weten, heb ik een zwak voor frutsels (tot groot verdriet van mijn man. Hij noemt het meuk) en dit is hét seizoen om die rommel aan te schaffen. Ik kan urenlang struinen door de stad op zoek naar dé ultieme kerst- parafernalia. Iedereen is op zoek naar iets leuks en straalt dat ook uit. Het lijkt wel of we in die periode net even iets meer van elkaar kunnen hebben. Of ik beeld me dat in? Kan ook natuurlijk. In het Engels noemen ze het de holiday spirit – ik reken het goed.

Heel veel stamppot eten en port drinken op de Beestenmarkt

Het eten in de winter vind ik persoonlijk lekkerder dan in de zomer. Denk aan stamppotten boerenkool, andijvie, rode kool en ga maar door. Er zou een tijdelijk restaurant moeten komen die puur dit soort gerechten serveert, gegarandeerd een hit! En een lekker glaasje port drinken (of voor de broodnodige variatie warme chocomel met slagroom) op de Beestenmarkt  mag ook niet ontbreken tijdens de donkere dagen. Daar heb ik nu al zin in!

Heb jij ook zo’n zin in de winter in Delft?

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.