15 x feitjes over Delft waardoor je je gegarandeerd oud voelt

Is dat al zó lang geleden?! Dat gevoel heb jij vast ook wel eens, bijvoorbeeld als je hoort dat het al 23 jaar geleden is dat de Titanic in première ging, of dat 38 jaar geleden Africa van Toto uitkwam. Ook in Delft hebben we die gebeurtenissen waardoor we ons even oud(er) voelen. Voel je even mee? 

Ruim 13 jaar geleden keken we de laatste films in Delfia en Apollo

delfia bioscoop
De Delfia Bioscoop in 1985

Het herkenbare belletje in bioscoop Delfia op de Binnenwatersloot als je pauze voorbij was. Het knopje waarmee er binnen no-time een bediende aan je stoel stond in bioscoop Apollo op de Voldersgracht. Voor de echte bioscoopbeleving had je vroeger echt geen 3D-bril en superultra HDschermen nodig. Het is al dik dertien jaar geleden dat we voor de meeste blockbusters bij deze authentieke bioscopen terecht konden: in 2006 werd Delfia gesloten en in 2007 volgde ook Apollo.

Het legermuseum is al 7 jaar dicht

In het enorme Legermuseum voelde je je als kind de koning te rijk. Het stond garant voor een stoer kinderfeestje! Alleen het gebouw zelf al was reden genoeg voor een bezoekje. In 2013 sloot het legermuseum de deuren en verhuisde de collectie naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Tot 8 jaar geleden kon je met het pontje over de Vliet

Keereweer
Foto: PVDA Rijswijk

Tot 2012 konden we de Vliet oversteken met het pontje. Omdat er langs de Vliet op dit stuk voor zo’n 2.5 kilometer geen brug te vinden is, was de Keereweer een ideale oplossing voor fietsers die over wilden steken. Maar omdat de gemeente Rijswijk moest bezuinigen, de pont weinig geld opleverde en er voor fietsers nauwelijks tijdswinst was, moest de Keereweer het veld ruimen.

Zo’n 11 jaar geleden kleurde de spoorzone blauw

blauwe huizen spoorzone
Foto: ANP

Toen er zo’n twaalf jaar geleden plannen gemaakt werden voor de nieuwe spoortunnel, werd duidelijk dat er véél gesloopt moest worden rondom de Houttuinen, het stationsplein en de Coenderstraat. Veel panden moesten daarom leeg worden geruimd. Maar omdat dichtgetimmerde of lege gebouwen nou niet echt een plezierig uitzicht zijn, werd op initiatief van de buurtbewoners in 2009 de hele wijk blauw geschilderd. Dat zag er supergaaf uit, weet je nog?

 • Dat was een gaaf gezicht: de blauwe huisjes in de Spoorzone

  Inmiddels kan je het je bijna niet meer voorstellen. Maar voordat het enorme nieuwe stadskantoor, het station en de rest...

  blauwe huizen spoorzone

Ongeveer 41 jaar geleden gingen we nog ‘voor iets goeds naar Bervoets’

wijnhaven
Wijnhaven, jaartal onbekend

Wat oudere Delftenaren zullen zich de winkel nog goed herinneren: op de hoek van de Boterbrug en de Wijnhaven zat jarenlang het warenhuis Bervoets. De winkel was vooral bekend om het markante gebouw met grote glas-in-lood ramen. Menig Delftenaar kocht er maatkleding, kinderkleding en schoenen. Rond de jaren ’80 ging het bedrijf failliet.

11 jaar geleden aaiden we voor het laatst spinnen bij Serpo

reptielenzoo serpoVogelspinnen aaien en gifslangen vasthouden: als kind was dit het allerbeste kinderfeestje wat je je kon wensen. Meer dan 25 jaar woonden er de grootste collectie krokodillen, slangen, spinnen en reptielen van Nederland. Vanwege de aanleg van de spoortunnel moest de Serpo in 2009 zijn deuren sluiten.

 • 9 x deze dingen heb je vroeger sowieso op je kinderfeestje in Delft gedaan

  Delft is echt een topstad om op te groeien als kind. En dan al helemaal als je jarig was, want...

17 jaar geleden konden we nog op de Markt parkeren


Je kan het je nu misschien bijna niet meer voorstellen, maar tot 2003 was er een parkeerplaats op de Markt. Het beeld van Hugo stond ook nog in het midden.

Dik 12 jaar geleden brandde faculteit Bouwkunde af

brand bouwkunde
ANP

Op 13 mei 2008 stond Delft op zijn kop toen de faculteit Bouwkunde in lichter laaien stond. Het lijkt misschien de dag van gisteren, maar het is al ruim meer dan een decennium geleden! De rook was tot in de verre verte te zien. Er waren toen de brand uitbrak honderden mensen in het gebouw aanwezig, maar gelukkig raakte er niemand gewond.

7 jaar geleden dansten we voor het laatst in Speakers

Speakers Delft

Grote namen stonden er op het podium bij Speakers: Doe Maar, VanVelzen, Alain Clark, De Jeugd van Tegenwoordig,  Krezip, Mala Vita, C-Mon & Kypski, The Opposites en ga zo maar door. Maar ook als er geen sterren in het pand van dit poppodium aanwezig waren, was het er beregezellig. Op donderdag was het steevast studentenavond. In het weekend kon je in het café terecht voor een drankje, of in de zaal voor een dansje of twee. In 2013 viel de subsidie van de gemeente weg en moest Speakers zijn deuren sluiten.

16 jaar geleden hadden we voor het laatst een koninklijke begrafenis in Delft

Uitvaart Juliana
Uitvaart Juliana, Archief ANP

Waarschijnlijk kan je je dit nog heel goed herinneren, maar de laatste koninklijke begrafenis is Delft is toch echt al 16 jaar geleden. In 2004 werden zowel prinses Juliana als prins Bernard bijgezet in de Nieuwe Kerk.  Toen Juliana overleed op 20 maart 2004, werd bekend dat zij op 30 maart werd begraven. Voorafgaand aan de begrafenis moest de Markt opnieuw bestraat worden. Een aantal dagen van tevoren werd de Markt vanwege de voorbereidingen afgesloten. Er gebeurde in 2004 trouwens gelukkig ook nog iets feestelijks in Delft: Prins Friso en Mabel stapten hier in het huwelijksbootje. 

17 jaar geleden stond de Oude Langendijk in lichterlaaie

Foto: ANP

Jonge Delftenaren zullen het zich niet meer herinneren, maar de rest nog wel: op 28 oktober 2003 stond de binnenstad in lichterlaaie. Een grote brand op de Oude Landendijk in het pand van Sportzaak Maltha zette Delft op zijn kop. De brand verwoestte het pand van Maltha en maakte ook schade aan een modezaak en restaurant ernaast. De brandweer had veel moeite met blussen, omdat de straatjes te krap waren voor blusauto’s.

 • Bizarre foto’s: toen de Oude Langendijk in lichterlaaie stond

  Jonge Delftenaren zullen het zich niet meer herinneren, maar de rest nog wel: op 28 oktober 2003 stond de binnenstad...

We stappen al 5 jaar in de trein via de spoortunnel

Spoortunnel Delft
ANP

Voor de een lijkt het misschien een halve eeuwigheid geleden, de ander stond voor zijn gevoel gisteren nog op het oude perron van het treinstation. Op 22 februari 2015 reed de allerlaatste trein over het viaduct en op 28 februari reed de allereerste trein door de nieuwe Willem van Oranjetunnel. Het is dus ook ruim vijf jaar geleden dat je over die grote blauwe brug moest, hoewel die verschrikking misschien nog wel glashelder in je geheugen gegrift staat.

5 jaar geleden was Pavarotti nog de stationshal

oude station delft
Foto: indebuurt Delft

Als je Pavarotti ziet, kun je je het misschien niet voorstellen. Maar iets meer dan vijf jaar geleden stonden we hier nog gewoon onze kaartjes voor de trein te kopen (en af en toe een een Turkse Pizza te scoren…). In 2016 woonden er kortstondig anti-krakers in het pand en vervolgens heeft Pavarotti het gebouw helemaal onder handen genomen.

 • Supervet: Nynke woont in het oude station en wij mochten binnen kijken

  Sinds een paar weken kunnen we genieten van heerlijke pasta's, pizza's en focaccia bij Pavarotti. Maar wist je dat hier...

  oude station delft

13 jaar geleden werden de eerste winkels aan het Vesteplein en Bastiaansplein geopend

bastiaansplein
Foto: Wikipedia

Het Zuidpoort-gebied was jaren lang een beetje een moeilijk stukje Delft. Rond de jaren ’50 werd het plan opgevat om hier een weg aan te leggen die een belangrijke noord-zuid route moest gaan vormen. Maar tegen dat plan kwam veel weerstand. Veel later werden de plannen opgevat om van ‘In de Veste’ een mooi woon/winkelgebied te maken. In mei 2009 verhuisde de DOK van zijn pand aan de Kruisstraat naar het huidige pand aan het Vesteplein.

11 jaar geleden leenden we CD’s en boeken op de Kruisstraat

Foto: StevenL via Mapio

Delftenaren boven de 25 jaar kunnen zich vast en zeker de oude bibliotheek op de Kruisstraat nog herinneren. Behalve voor de boeken kwamen we er vooral graag voor de disc-o-theek: om CD’s te lenen. In 2009 verhuisde de bibliotheek naar zijn nieuwe stek op het Vesteplein. Na de sloop van het oude pand zat er nog kort een soort sportparkje op het terrein, maar sinds 2013 ligt het terrein er verlaten bij. Er was veel gedoe rondom de bouw van een nieuw pand hier, maar inmiddels zijn de plannen rond en staan de nieuwe appartementen te koop. 

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Leuk! Bij Molen de Roos ligt nu een tuin met fruit en kruiden [FOTO’S]”

Leuk! Bij Molen de Roos ligt nu een tuin met fruit en kruiden [FOTO’S]

Ga naar “We missen je! Deze oude zaken uit Delft willen we terug”

We missen je! Deze oude zaken uit Delft willen we terug

Roodenrijs missen
Ga naar “Elke dag een foto: 10 x Delft door de ogen van Gonny”

Elke dag een foto: 10 x Delft door de ogen van Gonny

In onze gids

Ga naar “JPH Store”

JPH Store

 • Choorstraat 12-14
 • Kledingwinkels
 • Gesloten
Ga naar “Demi Green”

Demi Green

 • Brabantse Turfmarkt 59
 • Bezorgrestaurants
 • Gesloten
Ga naar “The English Bakery (by De Kat op het Spek)”

The English Bakery (by De Kat op het Spek)

 • Molstraat 19a
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “3 maanden onbeperkt sporten voor € 60,-”

3 maanden onbeperkt sporten voor € 60,-

 • Koster Sportclub
 • Geldig t/m 31 mei 2021

Topper

Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “50% korting op opruimingsmatrassen! Op=op”

50% korting op opruimingsmatrassen! Op=op

 • Dutch Dream Delft
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Containerreiniger chauffeur C”

Containerreiniger chauffeur C

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Topper

Ga naar “Technisch accountmanager”

Technisch accountmanager

 • VPInstruments
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker inkoop administratie”

Medewerker inkoop administratie

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Topper

Ga naar “Warehouse Medewerker”

Warehouse Medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Grond- weg- en waterbouw – leerling”

Grond- weg- en waterbouw – leerling

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Topper

Agenda

Ga naar “Online Harry Potter Quiz”

Online Harry Potter Quiz

 • Jansen & Jansen
 • 19 mei 2021

Topper

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Delft Fringe Festival 2021”

Delft Fringe Festival 2021

 • 27 mei 2021
delft fringe festival