10 x leuke feitjes en cijfers over Delft voor in de kroeg

Heb jij ook zo’n hekel aan ongemakkelijke stiltes? Vanaf nu hoef je niet meer radeloos in je glas bier te staren, zachtjes wensend dat je een spannender leven had om over te vertellen… Wij hebben de oplossing! Tien leuke anekdotes, fun facts of cijfertjes over Delft. Oja, ook handig als je iemand een stadstour geeft.

Delft had 400 inwoners toen het een stad werd

oude kerk oude jan
Foto: ANP

Toen Delft in 1246 een echte stad werd, was het inwoneraantal kleiner dan het aantal Facebook-vrienden dat jij nu (waarschijnlijk) hebt: 400. De kern van Delft was de kerk die op de plek van de Oude Kerk stond. Rondom deze plek woonden de meeste Delftenaren.

Delft was een echt handelsdorpje en omdat de handel groeide, was er steeds meer behoefte aan bestuur. Toen dat bestuur er met het stadsrecht kwam, werd Delft een echte grote speler. Door de vele grachten en doorgangen naar grotere wateren zoals de Schie, werd hier bijvoorbeeld meer bier gebrouwen en verhandeld dan waar dan ook.  Alle handel trok gigantisch veel nieuwe inwoners aan. Ongeveer 150 jaar later, in 1400, had Delft 6000 inwoners.

 • Delft is jarig! 5 leuke weetjes over het Delft van 774 jaar geleden

  Gefeliciteerd! Delft was afgelopen woensdag jarig. Op 15 april 1246 kreeg Delft stadsrecht van graaf Willem II van Holland. Vanaf...

  delft nieuwe kerk

Zoveel Delftenaren worden er per dag geboren

baby kraamafdeling

Inmiddels wonen er zo’n 103.000 mensen in Delft. En elke dag komen daar weer nieuwe Delftenaren bij.  Hoeveel dat er precies zijn hebben we onlangs nog gecheckt met cijfers van het CBS. We keken naar hoeveel baby’s er in Delft zijn geboren in de periode vanaf 2015 tot nu toe. Verder keken we naar alle baby’s met geboorteplaats Delft. Het gemiddelde van al de bekeken jaren is 920,75 baby’s per jaar. Gedeeld door 365 dagen is dat *trommelgeroffel*  2.52 baby’s per dag.

Hoeveel jongetjes en hoeveel meisjes er precies per jaar geboren zijn, lees je hier: 

 • Fun fact! Zoveel Delftenaren worden er per dag geboren

  Cijfertjes, wij houden ervan! En dan al helemaal als het over Delft gaat. We zochten al eens uit wat de...

  baby kraamafdeling

Er wonen iets meer mannen dan vrouwen in Delft

meer vrouwen of mannen in delft
ANP

Wie een rondje loopt (en dan vooral over de campus), heeft natuurlijk meteen door dat er meer mannen in Delft wonen. Maar als echte Delftenaar moet je natuurlijk wel met cijfers aankomen en daarom hebben we het voor je gefactcheckt. In 2018 had Delft 102.253 inwoners. 53.2% van de Delftenaren de genderaanduiding ‘m’ van man in zijn paspoort staan, tegenover 46.8% met ‘v’ van vrouw. Dat zijn respectievelijk 54.448 mannen tegenover 47.805 vrouwen.

Delft had extreem veel bierbrouwerijen

biertjes

Maar dan bedoelen we ook écht veel. Rond het jaar 1500 waren er maar liefst 200 brouwerijen te vinden binnen de vestingsmuren van Delft. Was dat omdat Delftenaren zuiplappen waren? Misschien wel. Maar het bier wat hier gebrouwen werd, werd vooral veel geëxporteerd naar andere steden en het buitenland. Er wordt geschat dat ongeveer één zesde van de Delftenaren (!) toen werkzaam was in de bierindustrie, dus het was een flinke business. 

De Oranjes liggen hier eigenlijk per toeval

nieuwe-kerk-delft
Foto ANP

We zijn natuurlijk supertrots op de praalgraven van de Oranjes in de Nieuwe Kerk. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was dat Willem van Oranje hier bijgezet werd? Zijn familie, de Nassau’s, werden allemaal in Breda begraven. Het was bedoeling dat Willem daar ook kwam te liggen. Maar toen hij overleed in 1584, was Breda in Spaanse handen. Dus werd hij als oplossing maar in Delft bijgezet. Sindsdien is het traditie geworden om zijn afstammelingen hier te rusten te leggen, maar dat had dus ook héél anders kunnen gaan.

Zoveel ijssalons hebben we in Delft per inwoner

In Delft schieten de ijssalons als paddenstoelen uit de grond; in het laatste jaar zijn er al vijf bijgekomen. Niet dat we dat vervelend vinden, want wij houden wel van een bolletje roomijs, of twee. Toch lijkt het erop dat Delft zo langzamerhand de hoofdstad van de ijssalons aan het worden is. Klopt dat? We deden een klein, uiterst wetenschappelijk *kuch* onderzoekje waaruit bleek dat we met 14 ijssalons in Delft voor elke 7.372 mensen één ijssalon hebben. Dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar geloof ons: vergeleken met andere steden is dit echt heel veel.

 • Fun fact: zoveel ijssalons hebben we in Delft per inwoner

  In Delft schieten de ijssalons als paddenstoelen uit de grond; in het laatste jaar zijn er al vijf bijgekomen. Niet...

In deze Delftse wijken wonen de meeste mensen

Buitenhof Delft huurwoning

Goed, we hebben nu al meerdere keren laten vallen dat er zo’n 103.000 mensen in Delft wonen. Maar waar dan precies? We zochten eerder eens uit in welke wijk de meeste mensen wonen. Dat is in Buitenhof. Volgens de laatste telling van AlleCijfers.nl wonen er 13.665 Delftenaren. Voorhof volgt op een tweede plek met 13.390 inwoners. Op drie staat Hof van Delft met 13.165 inwoners.

Behalve lekker drukke wijken, hebben we in Delft ook een paar miniwijkjes. In Ruiven wonen bijvoorbeeld maar 295 Delftenaren. Maar Abstwoude en Delftse Hout zijn nóg kleiner: zij tellen 25 en 90 inwoners.

De aantallen van andere Delftse wijken lees je hier: 

 • In deze wijken van Delft wonen de meeste mensen

  Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Delft of Delftenaren gaan. Zo vinden we het bijvoorbeeld razend interessant...

  delft luchtfoto markt overzicht

Dit zijn de armste en rijkste wijken van Delft

Je zult misschien denken dat de binnenstad gemiddeld het hoogste inkomen heeft, met al die grachtenpanden. Maar nee: de bewoners van de Schieoevers zijn het rijkst een gemiddeld inkomen van €31.300,- per inwoner. Dat is niet zo gek: in deze wijk betaal je per vierkante meter ook het meeste voor je huis. In de binnenstad wordt er gemiddeld €28.200,- per jaar op de bankrekening bijgeschreven.

De minst hoge inkomens van Delft vinden we in de wijken Voorhof en Buitenhof. In Voorhof wordt gemiddeld €19.200,- per jaar verdiend, in Buitenhof €19.100,-. Als je naar de woningbouw van deze wijken kijkt, is het ook wel logisch: er staan hier relatief veel kleine huizen, flats en sociale huurwoningen. De kans dat daar mensen met een minder hoog inkomen gaan wonen, is natuurlijk groter dan dat er een heleboel miljonairs neerstrijken.

Het gemiddelde inkomen van alle andere wijken vind je hier: 

 • Dit zijn de rijkste en armste wijken van Delft

  Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Delft of Delftenaren gaan. Zo vinden we het bijvoorbeeld razend interessant...

Het topje van de Nieuwe Kerk is níet zwart door brand

delft nieuwe kerk
Foto: ANP

Zo’n beetje half Delft schijnt te denken dat de zwarte kleur op de toren van de Nieuwe Kerk te danken is aan de stadsbrand van 1536. En ja, de toren liep toen flinke schade op, maar nee – het is niet daarom dat hij zwart is. Na de stadsbrand was de toren namelijk zo verwoest dat er een nieuwe gebouwd moest worden. Begin 19e eeuw sloeg de bliksem wéér in en werd de toren gebouwd zoals we die nu kennen. Daarbij werd Bentheimer zandsteen gebruikt. Dáár ligt de oorzaak van het zwart, want de zure regen verkleurd de hele boel. Hier lees je het hele verhaal:

 • Delftse mysteries: Waarom is het topje van de Nieuwe Kerk zwart?

  Een typisch geval van: je ziet het, je vraagt je wel af waarom het zo is, maar je hebt het...

  Nieuwe Kerk Delft

Zo komt Delft aan zijn naam

En last but not least: waarom het Delft eigenlijk Delft? Dat komt door de gracht die dwars door onze historische binnenstad loopt: de Oude Delft. Deze werd rond het jaar 1100 gegraven. Vroeger werd het woord ‘delf’ vaak gebruikt in plaats van gracht, afgeleid van delven. In de loop van de tijd groeide Delft en werden er steeds meer grachtjes gegraven om de Oude Delft heen. De grachten kregen in de middeleeuwen nog allemaal de naam ‘Delf’ of ‘Dilf’. Maar omdat het natuurlijk wel handig is om te weten waar je je precies bevindt, kreeg de oudste gracht de naam ‘Oudelf’.

Wanneer ‘Delf’ in de volksmond zo is gaan heten, is niet bekend. In ieder geval al vóór 1246, want toen kreeg Delft stadsrecht (en had het 400 inwoners, zoals je bij #1 van dit lijstje kon lezen). De ‘t’ is  er trouwens pas veel later aangeplakt, zo rond de zestiende eeuw.

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Gefeliciteerd Máxima! 19 x mooie foto’s van haar koninklijke bezoekjes aan Delft”

Gefeliciteerd Máxima! 19 x mooie foto’s van haar koninklijke bezoekjes aan Delft

maxima in delft
Ga naar “Kunstige kiekjes: 10 x deze Delftse foto’s hang je zo aan de muur”

Kunstige kiekjes: 10 x deze Delftse foto’s hang je zo aan de muur

Ga naar “Gaaf: 5 x foto’s van toen Delft nog een héél stuk kleiner was”

Gaaf: 5 x foto’s van toen Delft nog een héél stuk kleiner was

In onze gids

Ga naar “JPH Store”

JPH Store

 • Choorstraat 12-14
 • Kledingwinkels
 • Gesloten
Ga naar “Demi Green”

Demi Green

 • Brabantse Turfmarkt 59
 • Bezorgrestaurants
 • Gesloten
Ga naar “The English Bakery (by De Kat op het Spek)”

The English Bakery (by De Kat op het Spek)

 • Molstraat 19a
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “3 maanden onbeperkt sporten voor € 60,-”

3 maanden onbeperkt sporten voor € 60,-

 • Koster Sportclub
 • Geldig t/m 31 mei 2021

Topper

Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “50% korting op opruimingsmatrassen! Op=op”

50% korting op opruimingsmatrassen! Op=op

 • Dutch Dream Delft
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Containerreiniger chauffeur C”

Containerreiniger chauffeur C

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Topper

Ga naar “Warehouse Medewerker”

Warehouse Medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker inkoop administratie”

Medewerker inkoop administratie

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Topper

Ga naar “Orthodontie assistente”

Orthodontie assistente

 • orthospecialist
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief HR medewerker”

Administratief HR medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Parttime
luba uitzendbureau delft

Topper

Agenda

Ga naar “Online Harry Potter Quiz”

Online Harry Potter Quiz

 • Jansen & Jansen
 • 19 mei 2021

Topper

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Delft Fringe Festival 2021”

Delft Fringe Festival 2021

 • 27 mei 2021
delft fringe festival
Ga naar “Klimaatbingo Delft”

Klimaatbingo Delft

 • 015 Duurzaam
 • 18 mei 2021