Zoveel familiebedrijven telt Delft (en deze spraken we afgelopen jaar)

Lief en leed deel je met je familie, maar een carrière? Dat gaat veel mensen een stap te ver. Toch zijn er volgens cijfers van het CBS nog heel wat echte familiebedrijven in Delft. Zo zijn deze Delftenaren naast familie ook collega’s.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heb je een familiebedrijf als ‘een familie direct of indirect een meerderheid van zeggenschap heeft en formeel betrokken is bij het bestuur.’

Familiebedrijven

Dat zijn er nogal wat! Het CBS zocht onlangs uit hoeveel familiebedrijven er waren in 2018. In heel Nederland waren er op dat moment zo’n 273.000 familiebedrijven. Samen zijn zij goed voor ongeveer vierhonderd miljard euro aan omzet. Vooral in Staphorst, Ameland en Tubbergen zijn veel families ook collega’s. Hoe zit dat in Delft? In 2018 werd 13.8 procent van de bedrijfsvestigingen in Delft gerund door een familiebedrijf.

Ondernemers in Delft

Voor onze rubriek ‘Ondernemer Uitgelicht‘ spreken we geregeld leuke mensen die hun zaak runnen met één of meer familieleden. Sommigen zijn vrij nieuw, anderen zijn al generaties lang in de familie. Het zijn er teveel om állemaal op te noemen, daarom blikken we terug naar afgelopen jaar. Weten welke toppers wij in 2020 hebben gesproken? Swipe en ontdek het.

Het hele gezin werkt bij Kaas- en Notenbar Steijger

Kaas- en notenbar Steijger

Kaas- en notenbar Steijger is een écht familiebedrijf. Al generaties lang runt de familie Steijger de winkel in de Hoven. Het was één van de eerste bedrijven die zich in de Hoven vestigde. Bob: “De kaas- en notenbar bestaat ondertussen al langer dan 50 jaar. Ons hele gezin werkt hier samen.”

Vader Benno, moeder Luciënne, zoon Bob en dochter Robin werken allemaal in de winkel. Bob: “Mijn opa is heeft de zaak opgericht. Het is van oorsprong een delicatessenwinkel. We verkochten toen kaas, nootjes, vleeswaren en sausjes. Hij heeft zelfs nog twee andere winkels geopend, een in Capelle aan den Ijssel en een in Schiebroek. Uiteindelijk besloot mijn opa alleen nog kaas en nootjes te gaan verkopen. Mijn vader en oom namen het van hem over en besloten dat één winkel voldoende was. Ze hebben er jaren keihard gewerkt. Ook mijn moeder heeft altijd veel voor de zaak gedaan. Nu ben ik de volgende generatie die de winkel runt.”

Het hele interview lees je hier:

 • Bob van kaas- en notenbar Steijger: ‘Ons hele gezin werkt hier samen’

  Kaas- en notenbar Steijger is een écht familiebedrijf. Al generaties lang runt de familie Steijger de winkel in de Hoven....

Tolis en Yasemin runnen Tapas & Mezzes en hun zoons werken ook mee

Foto: Tapas en Mezzes. Tolis en Yasemin voor de zaak

Sinds 2008 eet je de lekkerste hapjes aan de Vrouwjuttenland in Delft. Gezellig op de terrasboot in de gracht of anders binnen bij Tapas en Mezzes. Je kan Tapas en Mezzes een echte familiezaak noemen. Tolis runt de zaak en zijn vrouw Yasemin springt bij als dat nodig is. “Sowieso ben ik altijd op vrijdag en zaterdagavond aan het werk bij Tapas en Mezzes”, vertelt Yasemin. “Maar als er iemand van het personeel ziek is ben ik de eerste die komt helpen. We hebben twee zonen, Stephan van 18 en Jannick van 21 jaar die ook werken in de bediening. Supergezellig.”

Het hele interview lees je hier:

 • Tolis van Tapas en Mezzes: ‘Wij verkopen gezelligheid’

  Sinds 2008 eet je de lekkerste hapjes aan de Vrouwjuttenland in Delft. Gezellig op de terrasboot in de gracht of...

Anton en Gerrit Brands van Rondvaart Delft

rondvaart Delft
Foto: Anton Brands van de rondvaart in Delft

Je hebt ze vast weleens zien varen in Delft, de rondvaartboten van Anton en Gerrit Brands. Ruim dertig jaar geleden namen de broers Anton en Gerrit het failliete bedrijf over van hun vader. Hij had de crisis van de jaren tachtig niet overleefd. “De crisis raakte de toeristische sector hard”, zegt Anton Brands. “Het bedrijf ging failliet. Niemand zag brood in die bootjes. Dankzij een lening van de sociale dienst konden wij beginnen. Ik kwam toen net uit militaire dienst. We besloten het er op te wagen.

Het hele interview lees je hier:

 • Anton Brands van Rondvaart Delft: ‘Onze stad is prachtig vanaf het water’

  Je hebt ze vast weleens zien varen in Delft, de rondvaartboten van Anton en Gerrit Brands. De boottocht is een...

  rondvaart Delft

Wim Karlas en zijn zonen runnen Erotiekshop Helen

Al 9 jaar lang zit Erotiekshop Helen op de hoek van de Brabantse Turfmarkt. Dagelijks helpen Wim Karlas (69) en zijn zonen daar dames en heren aan spannende speeltjes, verschillende legale lustmiddelen en kleding van rubber, leer en lak. Wim vertelt: “Op dit moment runt mijn zoon twee winkels. Eén in Delft en één in Rotterdam. Door een ongeluk kon ik mijn baan als woningstoffeerder niet meer uitoefenen. Mijn oudste zoon vroeg toen of ik voor hem wilde komen werken. Ik ben begonnen met administratieve taken en af en toe viel ik in de winkel. Zo is het balletje gaan rollen.” Op dit moment werken Wim, zijn oudste zoon en zijn jongste zoon alle drie in de twee winkels. “Zelfs mijn vrouw springt af en toe bij als dat nodig is.”

Het hele interview lees je hier:

 • Wim van Erotiekshop Helen: ‘Door Fifty Shades of Grey werd het drukker in de winkel’

  Al 9 jaar lang zit Erotiekshop Helen op de hoek van de Brabantse Turfmarkt. Dagelijks helpen Wim Karlas (69) en...

Broers Ab en Erik runnen Overkamp Motors

Overkamp Motoren
Foto: Sylvia Overkamp

Veel Delftenaren zullen de motorzaak Overkamp Motors op de Buitenwatersloot wel kennen. De zaak is als sinds 1933 in handen van één familie. Broers Ab en Erik runnen de zaak nu samen. Ab vertelt: “Onze vader is vrij jong overleven. Ik was toen pas net begonnen met werken in de zaak. Na het overlijden van mijn vader ging de winkel automatisch over op mijn moeder. Ik ben na een tijdje vennoot geworden, maar eigenlijk draaide ik de zaak al. Uiteindelijk heeft mijn moeder het overgedragen en is mijn broertje me komen versterken. We zijn met tweeën een klein en hecht team.”

Het hele interview lees je hier:

 • Broers Ab en Erik runnen samen motorzaak Overkamp op de Buitenwatersloot

  Veel Delftenaren zullen de motorzaak Overkamp Motors op de Buitenwatersloot wel kennen. De winkel bestaat namelijk al sinds 1933. Hoog...

  Overkamp Motoren

Eddy Marinacci werkt met zijn vrouw Wil in de zaak waar hij als baby al kwam

La Fontanella

Als je een echte Delftenaar ben, ken je ongetwijfeld restaurant La Fontanella aan de Verwersdijk. Wij ontdekten dat deze zaak één van de populairste pizzeria’s van Delft is. Al jaren wordt het restaurant gerund door Eddy en Wil Marinacci. Eddy lag zelfs vroeger als baby al in de zaak te slapen.

Eddy vertelt: “De pizzeria werd in 1974 opgericht door Luciano Fontano, dit was een goede kennis van mijn familie. Mijn ouders gingen altijd graag bij La Fontanella eten. Ik kom dus al letterlijk sinds mijn geboorte in deze zaak. Jaren later heb ik nog voor de opvolgers van Luciano gewerkt, Pedrini en Tiloca.”

Het hele interview lees je hier:

 • Eddy van La Fontanella: ‘Vroeger lag ik als baby al in deze zaak te slapen’

  Als je een echte Delftenaar ben, ken je ongetwijfeld restaurant La Fontanella aan de Verwersdijk. Wij ontdekten dat deze zaak...

  La Fontanella

Kantoorvakhandel Prins is al meer dan 100 jaar in de familie

Aan de Choorstraat ligt een stuk Delftse historie. Kantoorvakhandel Prins verkoopt hier al bijna 120 jaar pennen, papier en kantoorartikelen. Inmiddels wordt de zaak gerund door de vierde generatie: Gert Jan staat op de vloer, broer Rob doet de backoffice. 

Kantoorvakhandel Prins is in 1901 begonnen door de overgrootvader van Gert Jan. “In de eerste advertentie staat dat hij een ‘magazijn van kantoor, school en schrijfbehoeften’ was gestart. Daarnaast verkocht hij ook ansichtkaarten van Delft. Die komen we nu nog regelmatig tegen.” De winkel ging van vader op zoon. “Mijn vader heeft het altijd samen gedaan met mijn oom Anton, die inmiddels is overleden.”

Het hele interview lees je hier:

 • Gert Jan van Kantoorvakhandel Prins: ‘We zijn een oubollig bedrijf, maar dat is fijn’

  Aan de Choorstraat ligt een stuk Delftse historie. Kantoorvakhandel Prins verkoopt hier al bijna 120 jaar pennen, papier en kantoorartikelen....

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Tof! De fietstunnel bij Delft Campus is helemaal vergroend”

Tof! De fietstunnel bij Delft Campus is helemaal vergroend

Ga naar “Fijn nieuws: een stuk minder woninginbraken in Delft”

Fijn nieuws: een stuk minder woninginbraken in Delft

Ga naar “Dit betaal je nu gemiddeld in Delft voor een huurhuis”

Dit betaal je nu gemiddeld in Delft voor een huurhuis

In onze gids

Ga naar “The English Bakery (by De Kat op het Spek)”

The English Bakery (by De Kat op het Spek)

 • Molstraat 19a
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Het Vermeertje”

Het Vermeertje

 • Nieuwe Langendijk 52-54
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Kruydt”

Restaurant Kruydt

 • Paardenmarkt 1
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 22:30
restaurant kruydt delft

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Koster Sportclub neemt jouw abonnement over!”

Koster Sportclub neemt jouw abonnement over!

 • Koster Sportclub
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “blokker. Blokker koekenpannenserie Comfort 30% korting”

blokker. Blokker koekenpannenserie Comfort 30% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen”

50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen

 • DIJCK2
 • Geldig t/m 30 november 2021

Topper

Ga naar “Vest € 12,99”

Vest € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen”

50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen

 • Van der Leeuw Optiek
 • Geldig t/m 30 november 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • Hampshire Hotel – Delft Centre
 • Parttime
ontbijten bij restaurant swing hampshire hotel delft centre

Topper

Ga naar “Medewerker Front office”

Medewerker Front office

 • Hampshire Hotel – Delft Centre
 • Parttime
hampshire hotel delft centre (1)

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok”

Zelfstandig werkend kok

 • Bistro Mes Amis
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Nachtreceptionist”

Nachtreceptionist

 • Hampshire Hotel – Delft Centre
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Office Support bij MOJO”

Medewerker Office Support bij MOJO

 • MOJO
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gespreksdiner”

Gespreksdiner

 • Iederal
 • 18 november 2021

Topper

Ga naar “Vollemaanwandeling”

Vollemaanwandeling

 • Iederal
 • 19 november 2021

Topper

Ga naar “Vollemaanwandeling”

Vollemaanwandeling

 • Iederal
 • 19 november 2021

Topper

Ga naar “Relatieworkshop”

Relatieworkshop

 • Iederal
 • 3 november 2021

Topper

Ga naar “Delftse Sinterklaasintocht 2021”

Delftse Sinterklaasintocht 2021

 • 20 november 2021
Programma intocht delft