Alles wat je moet weten over regels rondom vuurwerk

Door Iris Olsthoorn 27 december 2018

Nog héél even en het is weer zo ver: vuurwerk kopen! Maar voordat je in enthousiasme al je kruit verschiet, is het even opletten geblazen. Dit moet je allemaal weten over het gebruik van vuurwerk: 

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Kopen

Vuurwerk kopen kan altijd drie dagen voor oud en nieuw, als daar een zondag bij zit vier. Dit jaar kan je dus vanaf vrijdag 28 december bij tuincentra en vuurwerkloodsen in de rij gaan staan voor jouw rotjes. Je kunt vaak ook van te voren al bestellen, zodat je nauwelijks in de rij hoeft te staan. De verkoop stopt op 31 december rond 18.00 uur. Of je vuurwerk mag kopen is trouwens ook afhankelijk van je leeftijd: de minimum leeftijd is 12, 16 of 18 jaar, afhankelijk van het soort vuurwerk.

Afsteken

Je mag je rotjes legaal afsteken vanaf 31 december om 18.00 uur, tot 1 januari om 02.00 uur ’s nachts. In Delft zijn er dit jaar voor het eerst vuurwerkvrije zones. Buurtbewoners konden op vrijwillige basis hun eigen wijk vuurwerkvrij verklaren. Tot nu toe is er één bekend: het speeltuintje in Hof van Delft. Op de plekken waar je geen vuurwerk af mag steken, hangen borden.

Verder je kan lekker overal je gang gaan. Dit betekent niet dat je een vrijkaartje hebt voor het vernielen van spullen, het lastig vallen van mensen, of het teisteren van huisdieren.

Boetes

Als je buiten de gestelde tijden vuurwerk afsteekt, illegaal vuurwerk afsteekt of dingen vernield, krijg je als volwassene een boete tussen de €100 en €400 per afgestoken stuk. Als je onder de 18 bent ga je naar bureau Halt of krijg je een werkstraf.

Overlast melden

Zie jij mensen buiten de gestelde tijden vuurwerk afsteken en/of overlast veroorzaken? Dan kan je politie door 0900-8844 te bellen en aan de politie door te geven wat je ziet. Ook kan je de politie via social media benaderen:

Vanaf 28 december tot en met 31 december kun je vuurwerkoverlast melden via social media. Op twitter en op facebook…

Posted by Politiebureau Delft on Thursday, 27 December 2018

Veiligheid

Er zijn geen harde regels over je eigen veiligheid als je vuurwerk afsteekt. Wat wel handig is: koop een vuurwerkbril voor de kids, draag geen nylon of andere brandbare kleding als je vuurwerk afsteekt, drink niet te veel als je om 00.00 uur een duizendklapper af moet steken, en steek vuurwerk wat het niet doet nóóit nog eens aan.

Vuurwerk dat je over hebt

Waren je ogen wat groter dan je lont en heb jij na oud & nieuw nog vuurwerk over? Geen probleem, zolang het minder van 25 kilo is kan je het gewoon bewaren. Leg het dan wel op een veilige plek in huis, want vuurwerk bewaren op een openbare plek is strafbaar.

Vreugdevuren

Als vuurwerk niet je ding is, maar een lekker kampvuurtje wel, kan je ook een vreugdevuur bezoeken. Op een paar plekken in Delft kan je ook naar zo’n traditionele vuurplek. Ook handig als je nog van je kerstboom af moet. Er zijn door de gemeente drie plekken aangewezen voor deze vuren. In Tanthof aan de Amazoneweg, op het parkeerterrein bij de Brasserskade en op het grasveld aan het Koningsplein. Let op: bij veel wind gaat het op last van de brandweer niet door.

vreugdevuur delft

Op deze plekken in Delft zijn vreugdevuren tijdens oud en nieuw 2018

Oliebollen, sterretjes én vreugdevuren: voor je het weet is het weer tijd voor oud & nieuw. Normaal ...

 

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.