Voortuintjes in Tanthof worden leeggehaald en dit is waarom

Door Iris Olsthoorn 11 oktober 2018

Het zal je maar gebeuren: je doet jarenlang je best om het stukje (gemeente)groen voor je huis er fatsoenlijk uit te laten zien. Je plant een struikje, zet een bankje en een bloembak neer. Voilá! Tot je op een dag een graafmachine voor je deur staat om alles weg te halen. Het gebeurde verschillende bewoners in Tanthof. 

Dit is er aan de hand

In Tanthof zijn een heleboel stukjes grond in gebruik door bewoners, bijvoorbeeld voor een gezellig groen voortuintje. Maar wat bleek, zo’n jaar geleden: de grond van die tuintjes is eigenlijk het eigendom van de gemeente. De gemeente zette daarom het project ‘Grondgebruik‘ op. Het doel van dit project is om duidelijkheid te scheppen over van wie de grond is, en wie er dus verantwoordelijk is voor het onderhoud.

De meeste bewoners van Tanthof hadden eigenlijk geen idee dat de grond niet bij hun huizen hoorde. “De gemeente onderhield het niet, dus gingen we het zelf maar doen”, weet een bewoner ons te vertellen. Zo ging dat jaren goed, totdat een tijdje geleden een brief op de deurmat viel. De bewoners kregen een paar opties: de grond kopen, de grond huren of de grond teruggeven aan de gemeente. Veel bewoners kunnen de stukjes grond niet zomaar betalen. Voor een stukje van 25 vierkante meter betaal je bijvoorbeeld minimaal €1250,- .

Als je als bewoner ‘jouw’ stukje grond niet opkoopt, komt de graafmachine eraan te pas. Bewoners zijn bang dat ze er een grijze, kale boel voor terug krijgen: “Zelfs als er groen voor terug komt, is onze ervaring dat het niet wordt onderhouden door de gemeente. Zo zonde. Wij bewoners willen graag mooie groene straten en deden daar ons best voor. We zijn verdrietig.”

Dit zegt de gemeente erover

Raar verhaal, dus! We vragen de gemeente hoe het zit. “We willen het gebruik van deze grond goed regelen om oneerlijkheid te voorkomen en onduidelijkheid over het grondeigendom tegen te gaan”, vertelt woordvoerder Jan. “We merken dat veel bewoners belangstelling hebben om tot een regeling te komen en de grond kunnen blijven gebruiken. Zij kunnen deze grond dan zelf groen houden en daarmee bijdragen aan mooie groene straten. Als er geen regeling mogelijk is komt de grond weer in onderhoud bij de gemeente. De gemeente is natuurlijk ook aanspreekbaar voor de kwaliteit van dat onderhoud.”

Zo ziet het eruit in Tanthof

Foto’s door Gwenyth Janssen Lok.

Foto: Gwenyth Janssen Lok
Foto: Gwenyth Janssen Lok
Foto: Gwenyth Janssen Lok

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.