Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 vragen over strooien in Delft

Door Jantine van den Hoven 10 november 2016

De temperatuur gaat zometeen nog een paar graden naar beneden en dan kan het wel eens glad worden. Tijd om te strooien. Hoe zit het in Delft met strooiroutes en het zelf schoonhouden van je stoepje?

Waar strooit de gemeente?

Op de hoofdwegen en de belangrijkste fietspaden. In onderstaand kaartje zijn de hoofdwegen rood en de fietspaden paars. De gemeente bepaalt aan de hand van de drukte van het verkeer op welke weg ze het eerst beginnen.

strooien-strooiroutes

Klik hier om de kaart volledig te bekijken.

Kan ik altijd mijn huis nog uit?

Ja, het is de bedoeling dat je dan binnen 400 meter op een gestrooide route kunt staan.  Daarnaast worden de wijkontsluitingswegen, openbaar vervoersroutes, fietspaden, wegen rondom en naar openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen, bejaardentehuizen, stations en busroutes vrijgehouden van ijs en sneeuw.

Wanneer gaat de gemeente strooien?

Een weerbureau houdt gladheidmeldsystemen in de gaten, die meten langs de wegen de luchtvochtigheid en de temperatuur van de lucht. Als het glad dreigt te gaan worden wordt de gemeente gewaarschuwd en gaan ze op pad. De bedoeling is dat de strooiers binnen 30 minuten na de oproep op pad zijn.

Hoe laat gaat de gemeente strooien?

Bij normale winterse omstandigheden doen ze dat niet tussen 23.00 en 4.00 uur maar pas daarna. Als de gladheid langere tijd aanhoudt, dan gaan ze door tot alle wegen begaanbaar zijn.

Wat moet ik zelf doen bij gladheid?

Het weerbericht in de gaten houden. Zorgen dat je bijvoorbeeld winterbanden en schoenijzers hebt. En natuurlijk het zelf schoonvegen of strooien van je stoepje.

Kan ik strooizout halen bij de gemeente?

Nee, in Delft geeft de gemeente geen strooizout uit. Hiervoor moet je dus naar de bouwmarkt.

winter-in-delft-vrouw-juttenland-5
Foto Delft Image Bank

adv.