Shoppen en champagne; wat betekent de nieuwe proef?
- 21 april 2016
- Ilse Zoutewelle
Een drankje drinken bij een kledingzaak of een kookboek kopen bij je favoriete restaurant: vanaf 1 mei is het mogelijk bij 16 Delftse ondernemers. Dit gebeurt in het kader van een proef van de gemeente, die wil kijken of dit een succes kan zijn. Maar waarom willen winkeliers dit? En kunnen we straks ineens horloges kopen in een restaurant? Mirte van Eijl van Lu-st vertelt waarom ze mee doet aan de proef. Tom van Weerdt van Stichting Centrum Management Delft legt uit wat we precies kunnen verwachten.
Wat houdt de proef precies in?
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat met een proef kijken of winkeliers straks hun klanten ook een alcoholisch drankje kunnen aanbieden en of horecazaken naast eten en drinken ook producten kunnen verkopen. De drank- en horecawet wordt dus een beetje versoepeld. Overigens moeten winkeliers die alcohol willen verkopen wel een Instructie Verantwoord Alcohol schenken volgen.
Waarom mogen cafés eigenlijk geen producten verkopen?
Tom: “De wet dat horecazaken geen producten mogen verkopen is al heel oud. Vroeger kregen de fabrieksarbeiders op vrijdagmiddag in het café het loon van hun baas. Als de cafébaas dan ook producten zou verkopen, zou het zomaar kunnen zijn dat de arbeiders in een dronken bui allerlei rare dingen zouden gaan kopen. Daar wilde de overheid hen tegen beschermen via deze wet.”
Dus nu kunnen we in een willekeurige slijterij hard gaan zuipen?
Tom: “Nee, dat ook weer niet. De ondernemers die hun assortiment wat willen uitbreiden door alcohol te schenken mogen maximaal 2 drankjes per persoon schenken en mensen die al zichtbaar aangeschoten zijn krijgen niets.”
Waarom willen winkeliers dit zo graag?
Mirte, eigenaar van Lu-st: “De drempel om bij je zaak binnen te gaan wordt lager als er mensen gezellig zitten te lunchen, heb ik gemerkt. Doordat we meedoen aan de proef kunnen we nu tijdens een evenement ook een biertje of wijntje aanbieden. Of we kunnen eens een bierproeverij organiseren van Bierhistorie Delft; een merk dat wij sowieso al verkopen. Ik kan mijn klanten nu meer beleving bieden en dat is waar mensen naar op zoek zijn.”
Gaat hier het principe ‘schoenmaker blijf bij je leest’ niet op?
“Niet direct”, vertelt Tom. “We gaan er wel op controleren dat een café niet ineens schoenen gaat verkopen, want het product moet wel een aanvulling zijn op de hoofdtak van het bedrijf. Het leuke van de proef is dat nu bijvoorbeeld een slijterij een proeverij mag gaan organiseren, of een restaurant de bijzondere olijfolie die ze ook gebruiken in de gerechten mag gaan verkopen.”
Hoe lang duurt de proef?
De proef loopt van 1 mei 2016 tot en met 30 april 2017. Tot die tijd mogen 16 winkeliers meedoen aan de proef. Gestreefd wordt naar een deel horeca, een deel detailhandel en 2 slijterijen.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
