Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Politie en gemeente niet blij met uitzending over Buitenhof

Door Jantine van den Hoven 3 juni 2016

Het programma ‘Danny Zoekt Problemen’ over de problemen in de wijk Buitenhof heeft nogal wat stof doen opwaaien. De politie en gemeente vinden dat de uitzending een stigmatiserend beeld geeft van de wijk, maar dat op de filmlocatie wel de vinger op de zere plek wordt gelegd.

Op tv was vooral de situatie rondom de Lidl bij de Griegstraat te zien. Een gemeentewoordvoerder zegt: “Wat je ziet op tv, dat gebeurt inderdaad. Maar Buitenhof is een grote wijk met tien buurten, dit speelt in één van die tien buurten.” De politie sluit zich daar bij aan. Buitenhof-bewoners reageren op Facebook, ze zeggen de vijandige situaties en de criminaliteit niet te herkennen. Maar natuurlijk zijn er ook veel mensen die vinden dat ‘er nu eindelijk iets gedaan moet worden’.

Danny Buitenhof Delft
Bekogeld met uien

‘Ze doen het zelf’

Verslaggever Danny Ghosen zegt in het programma, nadat hij bekogeld is met uien: “De jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor wat er wordt uitgezonden.” En later: “De jongeren roepen zelf constant dat ze worden zwartgemaakt in de media, maar ze misdragen zich zelf aan de lopende band.”

Geen contact

Onder Delftenaren is veel discussie over hoe de wijk wordt neergezet in het programma. Veel mensen vinden dat je niet zomaar een wijk binnen kunt lopen met een draaiende camera en dan verwachten dat iedereen netjes antwoord geeft op alle vragen. De gemeentewoordvoerder: “Je ziet dat er iets gebeurt, Danny probeert in contact te komen vanuit zijn eigen overtuigingen maar dat lukt niet. Hij heeft niet het vertrouwen gewonnen en krijgt geen contact. Dan kun je wel elke dag terug gaan maar dat helpt niet.”

Gemeente: ‘Niet evenwichtig’

De gemeente vindt daarnaast dat een paar zaken niet helemaal juist zijn weergegeven. De woordvoerder: “Je ziet in de uitzending dat Delfia geen jeugdafdeling meer heeft, maar er zijn wel drie andere sportverenigingen in de wijk die dat wel hebben. En een mevrouw haalt aan dat er een voetbalveldje is verdwenen, dat is ook zo, maar wat je niet ziet is dat er aan de andere kant van de flat een voetbalkooi is met een veldje.” De gemeente erkent wel dat er problemen zijn rondom de Lidl. “Er is nu extra politietoezicht. Het winkelcentrum wordt nu verbouwd, dus het ziet er nu ook niet mooi uit met dichtgetimmerde ramen. Dat wordt beter.”

Politie: ‘Zo veel mogelijk in de wijk’

De politie geeft aan dat ze elke twee weken kijken waar de prioriteiten liggen in Buitenhof, dat doen ze samen met de gemeente. De politiewoordvoerder: “We zijn zo veel als mogelijk in de wijk en werken soms nog vanuit de mobiele post.” De politie is niet meer constant aanwezig tussen 11.00 en 01.00 uur omdat ze dat niet nodig achten.

‘Inzoomen op betrokken burgers’

De politie geeft aan dat ze er willen zijn voor de bewoners die zich gesteund voelen door de aanwezigheid van agenten. “De politie ondersteunt de gemeente bij de aanpak in de wijk. Hulp van bewoners is daarbij gewenst.” De politiewoordvoerder zegt dat het fijn was om te zien dat er betrokken burgers zijn die een rol willen spelen. “Daar moet op worden ingezoomd.”

Jongerenwerk

In het programma komt naar voren dat er veel bezuinigd is in Delft, onder andere op jongerenwerk. “Dat klopt, er is veel bezuinigd. En misschien in andere delen van Delft nog wel meer, we hebben juist geprobeerd Buitenhof zoveel mogelijk te ontzien. Er is volop jongerenwerk, er is alleen een andere aanpak”, aldus de woordvoerder van de gemeente Delft. Over een paar weken komt het college met een evaluatie van de plannen die er voor Buitenhof lagen.

Het programma nog niet gezien? Het is hier terug te kijken.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.