Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onderhoud in Delft: Hoe vuil mag jouw wijk zijn?

Door Redactie indebuurt 17 maart 2016

Delft is een stad van nette mensen, toch? Af en toe valt dat best mee – of tegen – wanneer er weer eens een overvolle prullenbak wordt gesignaleerd. De troep op je stoep, wat moet je er mee? En wat doen de gemeente en het afvalbedrijf er aan?

Waarom is het in mijn straat altijd een troep?

Misschien woon je wel in een ‘C-gebied’, of erger. Een wat? De gemeente heeft voor heel Delft bepaald wat ‘de kwaliteit van het straatbeeld’ moet zijn. Een B-gebied wordt schoner gehouden dan een C-gebied. Check hier of je in een B- of een C-gebied woont.

Wat houdt het precies in, zo’n B-gebied of C-gebied?

Dat is allemaal bepaalt in de Delftse Schouwgids (PDF).

Bijvoorbeeld:

Een paaltje in een B-gebied mag 4 graden scheef staan, minder dan 1 procent van het paaltje mag gedeukt zijn of gaten hebben.
Een paaltje in een C-gebied mag 15 graden scheef staan, minder dan 5 procent van het paaltje mag gedeukt zijn of gaten hebben.

In het onderstaande plaatje met afvalbakken zie je dat er ook een A+-niveau is. Voor Delft is dat wel erg ambitieus want het hoogste niveau dat de gemeente zegt te willen behalen is B.

Afval Delft
Delftse schouwgids

D66’er Pieter Stienstra zit er erg bovenop. Hij heeft geconstateerd dat er op veel plekken een D-niveau wordt behaald, terwijl Delft minimaal een C-niveau wilt hebben. De gemeente belooft beterschap maar Stienstra en de Delftenaren houden het in de gaten.

Wat doe ik als ik een overvolle afvalbak, een kapotte lantaarnpaal, een dood dier of andere ongewenste dingen zie op straat?

Je meldt het bij de gemeente. Handig: op deze kaart kun je zien of iemand anders al een melding heeft gemaakt van hetzelfde probleem. Ook kun je volgen of het al is opgelost. Als het buiten kantoortijden is en het kan niet wachten, dan kun je beter de politie bellen.

Hoe zit het nu met plastic inzamelen?


Doen we misschien te goed ons best en zamelen we te veel in? Sinds kort is het niet alleen plastic dat apart wordt ingezameld, maar er kan veel meer bij. Ook drinkpakken, lege plastic flesjes, shampooflesjes, vruchtensappakken en blikjes frisdrank kunnen bijvoorbeeld bij het plastic afval, dat nu ‘PMD’ (plastic, metaal, drinkpak) wordt genoemd. In de verpakkingen zit metaal of plastic en dat wordt (apart van elkaar) gerecycled door afvalbedrijf Avalex. Maar je mag het dus wel allemaal bij elkaar in één zak doen.

Meer info bij Avalex of de gemeente.

adv.