MAG DAT: zomaar een container of steiger voor je deur zetten?

Door Michiel de Haan 12 juli 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: Mag je zomaar een container of steiger voor de deur zetten of heb je een vergunning nodig?

Sloop- of schilderwerk: elk huis is eens in de zoveel tijd aan de beurt. Maar wat als je een steiger of container nodig hebt? Is het oké om die gewoon te huren en op de stoep of een parkeervak te zetten? Wij zochten het uit.

Melding maken

Je hebt in Delft geen vergunning nodig om een steiger of container voor je deur te zetten, maar je moet het wel melden bij de gemeente als je meer dan 12 m² ruimte gebruikt. Een gemiddelde bouwcontainer is zo’n anderhalf bij drie meter groot. Als je er één neerzet hoef je het dus niet te melden, maar als je er twee gebruikt wel.

Zet je voor dezelfde verbouwing meerdere dingen neer die samen meer dan 12 m² ruimte innemen, dan moet je het ook melden. Mocht je trouwens in de Spoorzone wonen, dan hoef je je niet druk te maken over de afmetingen van je bouwcontainer. Daar moet je het altijd melden als je voor een verbouwing iets voor je deur zet.

Voorwaarden

Hoewel je in Delft dus geen vergunning nodig hebt, zijn er wel een heleboel voorwaarden waar je je aan moet houden als je bouwmateriaal neerzet. Zo mag je de spullen niet langer dan zes maanden laten staan. Ook mag je bijvoorbeeld de rijweg niet blokkeren en moet er op de stoep een doorgang van minstens anderhalve meter overblijven.

Als je een bouwcontainer op een parkeervak wil zetten, mag dit ook in een straat waar je een parkeervergunning nodig hebt. Je hebt hier geen speciale vergunning voor nodig en het kost niks extra’s. Maar, je moet je natuurlijk wel aan alle voorwaarden houden.

Precariobelasting

Het is trouwens ook niet gratis om een container of steiger op de openbare weg te zetten. Je hoeft in Delft niet te betalen voor een vergunning, maar je betaalt wel precariobelasting. Voor het jaar 2018 bedraagt deze belasting €1,11 per week voor elke vierkante meter openbare ruimte die je gebruikt. Deze belasting geldt trouwens niet als je minder dan 12 m² ruimte gebruikt. Omdat je dat niet hoeft te melden, kan de gemeente ook geen belasting heffen. Dan weet je dat ook weer.

Lees ook:

zwemmen gracht delft

MAG DAT: Zwemmen in de Delftse grachten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
bier

MAG DAT: Een biertje of wijntje drinken op straat in Delft?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.