Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Zelf een camera aan je gevel hangen?

Door Iris Olsthoorn 12 december 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zelf een camera aan je gevel hangen?

Strenge regels

De gemeente Delft mag – als daar voldoende aanleiding toe is – een camera ophangen om de openbare orde te handhaven. Zo hangen er in het centrum een aantal camera’s om de boel een beetje in de gaten te kunnen houden. Na de schietpartijen in de Breestraat en Peperstraat zijn er in deze straten digitale oogjes opgehangen om mee te loeren.

Het recht om niet gefilmd te worden

Waarom helpen wij de gemeente niet een handje door zelf ook een camera naast de voordeur te hangen? Dat heeft alles te maken met de Algemene verordening gegevensbescherming. Samengevat betekent deze wet dat je het recht hebt om over straat te lopen zonder gefilmd te worden. Woon je in een straat waar je bang bent voor aanslagen of andere gekkigheid? Dan mag je toch niet zomaar een camera aan je gevel monteren.  Als dat écht nodig is, dan is het aan de gemeente om dat te doen en niet aan je buurtgenoten. Winkeliers hebben vaak ook camerabeveiliging hangen ter bescherming tegen diefstal.

Je hebt wel het recht je eigen woning te beveiligen

Dat wil trouwens niet zeggen dat je je eigen woning helemaal niet mag beveiligen met camera’s. Je hebt namelijk wel het recht om bijvoorbeeld te kijken wie er voor de deur staat voordat je open doet. Je mag gerust een camera ophangen als je bang bent voor inbrekers, schoonmoeders, vandalen en andere duistere types. Zolang de openbare weg en andermans huis maar niet in beeld zijn.

Nog meer MAG DAT’s

MAG DAT: je hond aan een paaltje aanlijnen als jij boodschappen doet?

Bij veel supermarkten mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Maar waar moet je jouw viervoeter d...

Meer over

Gemeente

adv.