Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: optreden en geld ophalen op straat in Delft?

Door Iris Olsthoorn 12 september 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar je muzikale of artistieke kunsten vertonen op straat? 

Je kunt niet door de binnenstad lopen zonder er eentje te horen: een straatmuzikant. Maarre, mag iedere Delftenaar zomaar een liedje spelen en er geld voor vragen? Het antwoord is ja. In Delft heb je (in tegenstelling tot veel andere steden) geen vergunning nodig als straatartiest. Je moet wel goed opletten waar je gaat staan.

Regels voor straatartiesten

Er zijn natuurlijk wel een paar regels waar je je aan moet houden. Zo mag je als muzikant geen versterkers of geluidsapparatuur gebruiken. Een straatartiest mag het verkeer niet hinderen, de openbare orde niet verstoren, geen overlast veroorzaken (niet vals zingen dus!) en je mag het woon- of leefklimaat niet nadelig beïnvloeden.

Hier mag het

Het ligt er in Delft wel aan wanneer en waar je op wilt treden. In de binnenstad zijn een aantal straten verboden terrein. Op en rondom het Bastiaansplein en in veel van de straten rondom de Markt ben je niet welkom met je gitaar of schildersezel.

Als straatartiest lijkt pauze houden wel verplicht, want je mag steeds alleen tussen het hele en het halve uur optreden. Verder mag je niet voor 10.00 uur beginnen of na 17.30 uur verder spelen. Op dit kaartje zie je precies waar en hoe laat het wel mag:

straatartiest
Foto: Gemeente Delft

 

Meer over

Gemeente

adv.