Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: met een magneet spullen uit het water vissen in Delft?

Door Iris Olsthoorn 19 september 2019

Het is de laatste tijd steeds vaker in de media: magneetvissen. Vooral omdat er een aantal keer iets werd opgevist wat gevaar kan opleveren, zoals oude explosieven. In sommige gemeenten is het inmiddels verboden, maar hoe zit dat in Delft? 

Het heet dan wel vissen, maar tijdens magneetvissen zal je weinig eetbaars vangen. Je vist namelijk niet op vissen, maar op spullen die aangetrokken worden door een magneet. Tijdens magneetvissen laten vissers een touw met daaraan een sterke magneet in het water zakken. Vervolgens komen ze allemaal bijzondere dingen tegen, van trouwringen tot vuurwapens.

De reden dat magneetvissen in sommige gemeenten is verboden, zoals Haarlem en Amersfoort, is vanwege het gevaar dat het op kan leveren. Zo worden er nogal eens explosieven uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Zo zit het in Delft

In Delft is magneetvissen niet verboden, laat de gemeente ons weten. “Magneetvissen gebeurt pas sinds een paar jaar veel, vandaar dat er nog geen regels zijn opgesteld”, zegt gemeentewoordvoerder Mark. “Het is toegestaan in Delft. Sterker nog: we gebruiken zelf ook een magneet om fietswrakken uit de gracht te halen.”

Mark wil benadrukken dat je echt voorzichtig moet zijn als je een magneet in het water hangt: “In Delft zie je vaak kinderen magneetvissen. We snappen dat het spannend is, want je kunt ook hele leuke, ongevaarlijke dingen naar boven halen. Maar er kleven ook serieuze risico’s aan; ook in Delft ligt op sommige plekken nog munitie uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente houdt het magneetvissen daarom wel in de gaten. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld nog wat we kunnen doen om mensen te informeren over de risico’s. Als je kind met een magneet vist in Delft, zorg dan als ouder in ieder geval dat hij of zij weet wat te doen als er oude munitie of een wapen naar boven komt.”

Als je iets gevaarlijks vindt

Vind je tijdens het magneetvissen iets gevaarlijks? Bel dan direct 112 bij het vinden van een explosief en waarschuw je omgeving om afstand te nemen. Oude explosieven kunnen namelijk erg makkelijk ontploffen. Als je een vuurwapen vindt, moet je ook meteen de politie bellen.

Lees ook

kika jonker

MAG DAT: optreden en geld ophalen op straat in Delft?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
glasbak afval ondergrondse container

MAG DAT: potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een ...
ton de visser

MAG DAT: Vissen in de Delftse grachten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.