MAG DAT: mag je in Delft een wensballon oplaten?

Door Iris Olsthoorn 22 november 2018

Je bent getrouwd en je wil een wensballon de lucht in sturen, het liefst met het hele bruidsgezelschap. Of je wilt iemand herdenken en een sfeerballon oplaten. Maar mag dat eigenlijk wel? We zochten het uit.

Slecht voor het milieu

Laten we bij een van de meest gehoorde argumenten tegen het gebruik van sfeer- en wensballonnen beginnen: het is slecht voor het milieu. Het is dan ook niet zo gek dat het in veel gemeentes in Nederland niet mag. Dieren raken verstrikt in de linten van de ballonnen of ze eten ze op. Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Luchtverkeersleiding Nederland heeft een heleboel regels opgesteld voor het oplaten van wensballonnen. Maar hoe zit het nou precies in Delft?

Duidelijke regels

We kunnen er kort over zijn: in Delft is het verboden om eens wens- of sfeerballon op te laten. Dat staat in de Algemene Plaatselijke Verordening, de regels die elke gemeente opstelt om de boel netjes en veilig te houden. In 2017 (nog niet zo lang gleden dus) is deze regel in Delft opgenomen in de APV. Het verbod geldt voor meer dan alleen wensballonnen: ‘ Het is verboden ballonnen, van welk materiaal dan ook, door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen. Onder een ballon wordt mede verstaan: herdenkingsballon, vuurballon, gelukslampion, Thaise wensballon, papierballon, geluksballon etc.’

Duidelijk dus: geen wensballon bij je bruiloft! Gelukkig zijn er vast genoeg andere opties om de sfeer op te krikken.

Nog meer MAG DAT’s van Delftse bodem

MAG DAT: Mag je overal as van een overledene uitstrooien?

Veel mensen hebben wel een idee van wat zij willen na hun dood: begraven of gecremeerd. Sommige mens...

MAG DAT: Zelf een camera aan je gevel hangen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
112 bellen

MAG DAT: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.