MAG DAT: krijg je straf als je je afval niet goed scheidt?

Door Iris Olsthoorn 11 april 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: krijg je straf als je je afval niet goed scheidt? 

We weten het allemaal: afval scheiden is goed voor het milieu. De dingen die recyclebaar zijn, verdwijnen dan niet op één hoop maar krijgen netjes een nieuw leven. Sommige vuilnisbedrijven doen dat zelf, anderen halen het liever apart op. Delft moet je in sommige wijken tegenwoordig zelfs zóveel scheiden, dat mensen er een beetje gek van worden. 

Opzoek naar je gegevens

Dus, stel: je hebt net een lekkere banaan opgepeuzeld, maar je GFT-bak is écht even niet te bereiken. Wat gebeurt er dan als je de schil toch stiekem bij het papier gooit? Dan kán je in de problemen komen. We gokken niet dat oom agent meteen aan je deur staat, maar je kunt wel betrapt worden als je je afval niet goed scheidt. In Pijnacker-Nootdorp (waar het nieuwe inzamelen al een tijdje aan de gang is) controleert de gemeente bijvoorbeeld al geregeld met steekproeven het afval. Ze gaan bij ‘verkeerd’ afval opzoek naar dingen waar jouw naam of je gegevens opstaan. Je kunt dan een waarschuwing of boete op je deurmat verwachten. Ook in Delft is er kans op dit soort controles.

Boetes

Voor het ‘niet op de voorgeschreven manier aanbieden’ van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.  Ben je keurig aan het scheiden, maar moet je je afval kwijt in een wijkcontainer en zit deze vol? Dan kan je beter even je zakje bij je houden totdat het wel weer kan, want op het ‘afval storten buiten daarvoor aangewezen stortplaats’ staat zelfs een boete van €370,-. Wij denken dat je dat geld aan véél leukere dingen uit kunt geven. Ook al is het soms dus best een klus om al je afval te scheiden, is het toch de moeite waard.

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Delft? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!

Meer over

Gemeente

adv.