MAG DAT: kan je zomaar een bankje op de stoep voor je huis zetten?

Door Iris Olsthoorn 18 april 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je zomaar een bankje, plantenbakken en andere gezelligheid voor je deur plaatsen als je geen voortuin hebt? 

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen zitten. Er is natuurlijk niets gezelligers dan met de buren en een bakkie of een biertje voor de deur. Een heleboel Delftenaren zonder voortuin hebben daarom een bankje voor de deur staan. Sommige buurten zetten een picknicktafel op de stoep. Maar mag dat eigenlijk zomaar?

Onder deze voorwaarden

Het antwoord is: ja. Maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Pak je meetlat er alvast maar bij. In de APV van Delft staat dat je ‘een uitstalling’ op de openbare weg mag plaatsen, mits het niet verder uitsteekt dan één meter vanaf je gevel gemeten. Ook mogen de spullen niet breder zijn dan je huis.

Dan is er nog een voorwaarde: voetgangers moeten minimaal anderhalve meter de ruimte krijgen om erdoor te kunnen. In drukke (winkel)gebieden is dat zelfs twee meter. Als je in een heel smal straatje woont, of de stoep voor je deur heel smal is, kan het dus wel eens zijn dat je te weinig plek overhoudt. Voor winkels en horeca geldt trouwens hetzelfde, tenzij ze een terrasvergunning hebben. Toch fijn om te weten, zodat je deze zomer ongestoord van je wijntje op de stoep kan genieten!

Meer over

Gemeente

adv.