MAG DAT: een selfie maken in het stemhok?

Door Iris Olsthoorn 14 maart 2019

Volgende week is het zover: de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen. Alle ins & outs daarover vind je hier. Als je gaat stemmen, wil je dat misschien wel vastleggen. Leuk voor Instagram of Snapchat, weet je wel. Maar mag dat eigenlijk: een selfie maken in het stemhok? Wij hebben het antwoord voor je.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 gebeurde het voor het eerst ineens opvallend veel: selfies in het stemhokje. Stemfies werden ze genoemd. En er was gelijk een hoop commotie over. Komt het kiesgeheim hierdoor niet in gevaar?

Een verbod

Een werd zelfs gesproken over een verbod op de selfie in het stemhokje. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken (Ronald Plasterk) begon daar niet aan. Zo mag je vandaag de dag nog steeds gewoon een selfie maken als je gaat stemmen.

Niet alle voorzitters van stemlokalen zijn daar even blij mee, want het kan de boel natuurlijk wel een beetje ophouden. Wie staat er nou in één keer goed op een selfie? Maar denk maar zo: jouw selfie kan anderen aansporen om ook te gaan stemmen. En dat is toch alleen maar goed?

Mee in het stemhok

Je mag trouwens niet zomaar iedereen mee het stemhok in nemen. Baby’s en kinderen tot drie jaar mogen mee, want die hebben nog een invloed op het stemgedrag. Verder mogen alleen mensen met een lichamelijke beperking geholpen worden.

Lees ook:

gemeenteraadsverkiezingen 2018 uitslag delft

Stemmen in Delft: hier zijn de stemlokalen (2019)

Nog eventjes, en we mogen weer stemmen in Delft! Op woensdag 20 maart stemmen we voor de Provinciale...

Provinciale Statenverkiezingen: op welke partij stem jij? Deze Kieswijzer helpt je verder

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen komen eraan. En denk je nu: 'oh, help! Ik heb geen...
Stembureau ANP stemmen delft

Binnenkort naar de stembus: dit moet je weten over de verkiezingen

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken. Op woensdag 20 maart stemm...

Meer over

Gemeente

adv.