Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Help, we zoeken een basisschool in Delft

Door Jantine van den Hoven 12 mei 2016

Help, je kind moet naar de basisschool. Maar welke? En hoe gaat dat? Waar moet je op letten? In Delft alleen al zijn er meer dan dertig scholen waar je uit kunt kiezen.

Hoe kies ik een school?

Volgens de gemeente is er  ‘in Delft voor elk kind een geschikte school te vinden’. Daar gaan we dus maar van uit.

Je kunt de scholen in een hokje stoppen (openbaar, een protestantse of katholieke basis, met een bepaalde opvatting over lesgeven) en kiezen in welk hokje de school volgens jou moet zitten. Het beste is gewoon om langs te gaan bij een paar scholen in de buurt, dat zeggen de scholen zelf ook.

Bij basisschool De Ark bijvoorbeeld is onderzocht waarom ouders voor de school kiezen: 26 % doet dat vanwege de normen en waarden en de christelijke identiteit. Iedere school heeft zo zijn eigen belangrijke pijlers, de Simon Carmiggelt School heeft bijvoorbeeld een sportief tintje.

Hier vind je een lijst met alle Delftse scholen in het basisonderwijs.

Wanneer moet ik een school kiezen?

Basisschool Delft
ANP

Op tijd. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om je kind op een school aan te melden. Veel scholen zijn er niet duidelijk over of er een wachtlijst is. Het Mozaiek raadt aan om in te schrijven tussen de tweede en derde verjaardag. Dat is dus al best wel vroeg! Vrijeschool Widar is populair en heeft wachtlijsten, daar moet een kind al op zeer jonge leeftijd voor ingeschreven worden. De school verwijst zelfs door naar andere vrije scholen in de omgeving. Dit zijn maar een paar voorbeelden, het is altijd handig om zelf even te informeren bij de school van je keuze.

Een kind mag vanaf 3 jaar en 10 maanden een paar (halve) dagen naar school om te wennen. De meeste kinderen starten dan echt met school op hun vierde. Het kind móet naar school vanaf zijn vijfde, dan is het leerplichtig.

Op veel scholen is het de bedoeling dat je bij de directeur langs gaat voor een rondleiding en een gesprek. Op sommige scholen zijn er open dagen voor de ouders en kinderen.

Wat is de beste basisschool van Delft?

Het is niet zomaar mogelijk om een ranglijstje te maken van de basisscholen in Delft. Want of een school goed is en bij je kind past hangt af van meerdere factoren. Het allerbelangrijkste is rondvragen in je omgeving en op de scholen zelf. Hoe is de sfeer? Hoe gaat de school om met kinderen die achter of juist voorlopen op de klas?

Daarnaast zijn er wat objectieve criteria waarop je scholen kan vergelijken. De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van het onderwijs op scholen. Hier kan je de rapporten over de scholen nalezen. Alle scholen in Delft scoren gelukkig een voldoende. Ook kan je op de website scholenopdekaart.nl zien hoe de leerlingen bij het verlaten van de school scoren op de eindtoets (Cito). Maar let op; een hogere score betekent niet per defini­tie dat de school beter is. Gebruik de score om door te vragen tijdens het kennismakingsgesprek bij de scholen van je voorkeur.

Mijn kind heeft speciale aandacht nodig, kan dat in Delft?

Er zijn een aantal scholen die speciaal onderwijs aanbieden: De Bouwsteen, de Laurentiusschool, de Herman Broerenschool en de Maurice Maeterlinckschool. De Strandwacht is zelfs een ‘verblijfsschool’ voor kinderen die speciale aandacht nodig hebben vanwege gedragsproblemen en psychiatrische problemen.

Wat kost dat?

De basisschool is in principe gratis, maar de scholen vragen een ouderbijdrage. Die is vrijwillig en vaak een paar tientjes per jaar, maar het kan wel betekenen dat je kind niet mee kan doen aan een excursie of activiteit wanneer je dit niet betaalt. Mensen met een minder goed gevulde portemonnee kunnen tegemoetkoming krijgen via de Delftpas. Lees daar hier meer over.

Zo nu en dan zijn er issues of onderwerpen van de gemeente die belangrijk zijn voor iedere Delftenaar. Zo brachten we je eerder al op de hoogte over het AZC referendum en we informeerden je over hoe vuil jouw wijk mag zijn. Heb jij een kwestie waar de redactie eens in moet duiken? Tip ons dan, via mail of via Facebook.

Meer over

Gemeente

adv.