Heb je het niet zo breed? Gemeente helpt ouders met kinderen uit de brand

Door Natasja de Vrind 29 november 2018

Het CBS heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen* kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent. Dat kan dus behoorlijk in de papieren lopen, en al helemaal als je niet zo’n dikke portemonnee hebt. Gelukkig kan je als ouder met laag inkomen terecht bij de gemeente Delft voor extra hulp. 

De gemeente Delft vindt dat alle kinderen en jongeren mee moeten kunnen doen, ook zonder geld. Of het nu gaat om lid worden van een sportvereniging, muziekles, een laptop of andere schoolbenodigdheden. Delft biedt een helpende hand. Ouders met een laag inkomen of een uitkering kunnen gebruik maken van een kindpakket. Dit pakket bestaat uit verschillende gemeentelijke voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

Gratis sporten

Omdat we allemaal weten hoe belangrijk sport en bewegen is voor lijf en sociaal leven, kan het Jeugdsportfonds bijspringen in het betalen van (een deel van) de contributie en eventuele sportattributen.

Gratis fiets

De fietsregeling geldt al voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn drie leeftijdscategorieën waaraan verschillende bedragen gekoppeld zijn. Voor kinderen die naar de middelbare school gaan, is het bewijs van inschrijving van de school nodig.

Gratis creatief

Het Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan de muziekschool of een andere instelling voor actieve kunstbeoefening.

Gratis computer

De computerregeling geldt voor ouders of verzorgers van schoolgaande kinderen vanaf groep 5 van de basisschool tot en met de middelbare school.

Gratis schoolspullen

Onkosten voor school zoals schoolspullen en de ouderbijdrage kunnen worden betaald met de Delftpas. Deze pas is gratis voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Ben je Delftpashouder en heeft je kind een gratis pas, dan stort de gemeente Delft een tegemoetkoming in de schoolkosten op de pas van je kind.

Meer weten over het kindpakket van de Gemeente Delft en lezen over de voorwaarden? Kijk dan eens hier. 

*) Het besteedbaar inkomen bestaat uit alle inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Dat betekent naast de maandelijkse inkomsten, ook de kinderbijslag, het kindgebonden budget, het vakantiegeld en andere toeslagen. 

Meer over

Gemeente

adv.