Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: alles wat je nu moet weten voordat je in Delft met het ov gaat reizen

Door Rosanne Becker 15 mei 2020

De tram, trein of bus pakken in coronatijd, hoe werkt dat momenteel? Moet je nu al een mondkapje dragen in het ov? Hoe werkt de anderhalve meter afstand? En wat is op dit moment de dienstregeling eigenlijk? Hieronder vind je alle informatie die je vóór 1 juni moet weten.

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het dragen van een mondkapje vanaf 1 juni 2020 verplicht is in het openbaar vervoer. 

Alleen als het écht nodig is

Maak alleen gebruik van het ov in Delft als het écht noodzakelijk is. Dit is een oproep van de regering: De bus, trein of tram blijft natuurlijk een risicovolle plek waar het houden van 1,5 meter afstand lastiger is.

Dienstregeling bus

EBS laat op hun website weten dat er vanaf 19 mei 2020 tot op heden er een aangepaste dienstregeling plaatsvindt. Wanneer er vanaf 1 juni mondkapjes worden gedragen, zullen de bussen weer volgens de normale dienstregeling rijden. Wil je precies weten wanneer de bus gaat die jij moet hebben? Klik dan hier voor de actuele dienstregeling.

Dienstregeling Tram

tram 19

HTM rijdt nog altijd een aangepaste dienstregeling tot 1 juni. De frequentie van tram 19 en tram 1 is vanaf 11 mei omhoog gegaan naar vier keer per uur. Kijk op de website van HTM voor de actuele aangepaste dienstregeling.

Dienstregeling NS

trein station delft

NS neemt maatregelen in de trein en op het station om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo zorgen de organisatie ervoor dat reizigers die echt afhankelijk zijn van de trein veilig kunnen reizen. Vanaf 2 juni kunnen reizigers grotendeels weer van de reguliere dienstregeling gebruikmaken, maar alleen voor noodzakelijke reizen. Hier vind je de actuele dienstregeling van de NS voor station Delft of check de 9292-app.

Afstand is heilig

1,5 meter afstand houden in de Delftse bus of tram (en bij de haltes) is niet alleen verplicht, maar volgens HTM ook niet zo heel moeilijk. Stap alleen in als er ruimte genoeg is om de afstand te houden. Ga ook niet op een stoel zitten die grenst aan je medepassagier. Komt de bus of tram aan en zie je dat er al veel mensen inzitten? Wacht dan even op de volgende bus of tram.

De chauffeurs spelen een grote rol in het geheel. Er is een kans dat je door hen wordt verzocht om op de volgende tram of bus te wachten als het te druk is.

Niet vooraan instappen

Foto ANP

Om de chauffeur en jezelf te beschermen tegen besmetting is het niet mogelijk om vooraan in te stappen in de bus of tram. Deze maatregel geldt al sinds het begin van de coronacrisis. De overige deuren zijn wel gewoon geopend, hier kun je ook gewoon inchecken.

De kaartcontrole

Tijdens de kaartcontrole vragen de controleurs aan je om je vervoersbewijs zelf voor de kaartlezer te houden. Zodat zowel de medewerkers als jijzelf een aanraking voorkomen.

Overige regels

Er zijn bij alle ingangen en op het station borden opgehangen met alle regels die nu gelden op het station:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Houd zo veel mogelijk rechts aan
  • Raak zo weinig mogelijk aan
  • Houd 4 treden afstand op de roltrap
  • Maximaal 2 personen in de lift
  • Volg de instructies op bij het in- en uitstappen van de trein
  • Raadpleeg de website of app van je vervoerder

Mondkapje

We zeiden het aan het begin van dit artikel al dat het dragen van een mondkapje vanaf 1 juni 2020 verplicht is in het ov. Let wel op: alleen een niet-medisch mondkapje volstaat, de medische variant is verboden in verband met het dreigende tekort voor de zorg.

Je kunt op steeds meer plekken in Delft een mondkapje kopen. Wij maakten onlangs een lijst met winkels waar je ze kan kopen.

Lees ook

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien in Delft?

De boodschappen doen sommige Delftenaren tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden re...
Kapper

Oproepje! Stuur ons voor- en nafoto’s van jouw coronakapsel

Een pony die over je ogen valt, vreselijke uitgroei of een mislukt DIY-kapsel: veel mensen kunnen ni...

Column van Chantal: ‘De intelligente lockdown eist zijn tol, maar we gaan er samen doorheen’

Het is zaterdagochtend en ik ben in de binnenstad. Na ruim negen weken van sociale geheelonthouding ...

Herbruikbare mondkapjes: bij deze winkels in Delft zijn ze te koop

Sinds 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer gaat een mondkapje dragen. Ook geldt er vana...

De Delftse basisscholen zijn weer open en zo ziet dat eruit

Het is inmiddels twee maanden geleden dat minister Mark Rutte besloot alle scholen in Nederland te s...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.