Dit is hoe de politieke partijen deze Delftse kwesties willen aanpakken

stadskantoor delft

Nog ruim drie weken en dan stemmen we voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.  Nu kan je gewoon een bolletje inkleuren, maar het is slimmer om je van te voren even in te lezen. Al die verkiezingsprogramma’s doorploegen is best een karweitje, dus daarom hebben wij even uitgezocht wat de Delftse politieke partijen vinden van deze op-en-top Delftse issues.

Sociale huurwoningen erbij, of niet?

Eens

Als je in Delft een sociale huurwoning wil bemachtigen, is de wachttijd volgens SP Delft zo’n vier jaar. Zij willen daarom meer van dit soort woningen in Delft bouwen. Onafhankelijk Delft is het daarmee eens, want volgens hen zijn er nou eenmaal heel veel Delftenaren met weinig vermogen.

Oneens

Er zijn ook veel partijen die juist niet meer sociale huurwoningen in Delft willen. D66 en STIP willen bijvoorbeeld juist meer huur- en koopwoningen in het middensegment (rond de €800,-) omdat daar volgens deze partijen het meeste behoefte aan is. CDA, VVD en Stadsbelangen zijn het daarmee eens: doordat er nu juist teveel sociale huurwoningen zijn, hebben mensen in het middensegment minder kans om een goede stek te vinden. Ook ChristenUnie is tegen meer sociale huurwoningen in Delft en vindt dat omliggende gemeentes de handen uit de mouwen moeten steken. 

Een autovrije binnenstad?

Eens

Het rijden tussen de Delftse grachtjes is een kunst op zich en mede daarom wil STIP dat de Delftse binnenstad op den duur autovrij wordt. Delft is volgens hen te compact voor auto’s. Ze zien auto’s liever parkeren in garages en de bestaande parkeerplaatsen omgebouwd tot fietsparkeerplekken. Onafhankelijk Delft wil dat het autoluwe gebied in Delft flink wordt uitgebreid. GroenLinks is het hier mee eens en heeft nog wel een oplossing: parkeren in de garage moet goedkoper worden, je bolide op straat neerzetten juist duurder.

Oneens

PvdA vindt de huidige situatie juist goed: er is voldoende plek voor fietsers en voetgangers, maar tegelijkertijd is het voor bewoners van de binnenstad ook mogelijk om de auto dichtbij huis te parkeren. Ook VVD en ChristenUnie zijn het daarmee eens. Stadsbelangen vindt de auto-situatie nu prima, maar wil wel dat er elektrische bussen komen. CDA vindt dat bezoekers zoveel mogelijk in de parkeergarages of aan de rand van de binnenstad moeten parkeren. 

Ruimere sluitingstijden voor de horeca?

Eens

Er zijn een aantal partijen die vinden dat de sluitingstijden voor de horeca anders moeten. STIP denkt bijvoorbeeld dat door ondernemers zelf te laten bepalen, het ’s nachts rustiger wordt op straat. Op die manier gaan niet alle clubs tegelijk dicht en wordt de uitloop verspreid. GroenLinks wil meer uitgaansgelegenheden die tot laat open kunnen blijven, maar wil wel dat terrassen op tijd sluiten vanwege omwonenden. VVD wil nieuwe afspraken maken voor langere openingstijden met ondernemers, samen met omwonenden. Onafhankelijk Delft wil ook dat ondernemers zelf bepalen, maar volgens hen moeten studentenverenigingen juist wel aan banden gelegd worden.

Oneens

Vier andere partijen vinden dat horeca in Delft niet langer open mag. PvdA en CDA vinden de afspraken die er nu zijn prima. Stadsbelangen vindt de openingstijden nu ook goed, maar wil wel dat diezelfde regels van toepassing worden sociëteiten. ChristenUnie is blij met de huidige openingstijden en wil dat de rust voor bewoners gewaarborgd blijft.

Cameratoezicht in de Delftse binnenstad?

Eens

Stadsbelangen en VVD willen meer cameratoezicht in het centrum van Delft. Beide partijen vinden dit een effectief middel waarmee je het veiligheidsgevoel van Delftenaren kan verbeteren én daders sneller kunt opsporen.

Oneens

Toch zijn een hoop partijen het niet met ze eens. D66, GroenLinks en PvdA vinden cameratoezicht een schending van privacy. Onafhankelijk Delft wil best camera toezicht, maar dan liever op donkere plekken en viaducten. STIP denkt dat het ophangen van camera’s de problemen alleen maar verplaatst en criminaliteit beter preventief aangepakt kan worden. SP vindt het ophangen en onderhouden van camera’s te veel geld kosten. Ze besteden dat liever aan een extra wijkagent. 

Vuurwerk aan banden leggen?

Eens

Vijf Delftse partijen willen dat we niet meer overal in Delft vuurwerk afsteken met oud en nieuw, maar dat alleen nog doen op aangewezen plekken. PvdA en D66 willen vuurwerkvrije zones instellen. Ook ChristenUnie en CDA en GroenLinks vinden dit, maar willen daarbij ook nog vanuit de gemeente één grote vuurwerkshow organiseren.

Oneens

STIP is niet eens met het verbieden van vuurwerk op bepaalde plekken, want deze partij wil zo min mogelijk regels. Zij vrezen dat de overlast van illegaal vuurwerk hierdoor juist toeneemt. Onafhankelijk Delft vind dat ‘de politie wel wat beters te doen heeft’,  dus ook zij zijn tegen een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod. Ook VVD wil de traditie in ere houden en denkt dat buren door onderling te overleggen overlast kunnen voorkomen.

Dit willen ze allemaal

Er zijn ook een heleboel punten waar partijen het met elkaar eens zijn. Bijna alle partijen willen dat Zwembad Kerkpolder openblijft, dat er meer fietspaden moeten worden aangelegd, dat de gemeente alleen nog maar duurzame woningen mag bouwen, dat er meer wijkagenten moeten komen en dat de verkeerssituatie rondom scholen veiliger moet worden. Mocht je het dus héél erg niet eens zijn met een van deze punten, dan wordt het nog even goed zoeken!

Heb je een beetje bij kunnen houden met welke partij je het op deze punten eens bent? Je kunt natuurlijk altijd nog even de hele kieswijzer van het AD doen. 

Disclaimer: voor dit lijstje hebben we gebruik gemaakt van de Kieswijzer van het AD. Om geen gigantisch lange verhalen te vertellen, hebben we alleen gekeken naar ‘Eens’ of ‘Oneens’. Bij sommige stellingen kozen de partijen voor de optie ‘Neutraal’.  Deze keuze hebben we voor dit lijstje buiten beschouwing gelaten. 

Lees meer!

 • Gemeenteraadsverkiezingen in Delft 2018: dit moet je weten

  Jaja, dit jaar is het weer zover. De verkiezingsstrijd barst op 21 maart los in Delft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen! Geen...

  Maria van Jessekerk Delft vanuit de lucht vanderkant-fotografie binnenstad gemeenteraadsverkiezingen delft 2018
 • Op deze partijen kan je stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Delft

  Over iets meer dan een maand gaan we met z'n allen naar de stembus! We kiezen op 21 maart een...

  debatten gemeenteraadsverkiezingen 2022
 • Gemeente, lees je mee? Wij zouden héél graag op deze plekken willen stemmen

  Stemmen saai? Helemaal niet als je het ons vraagt. Althans: als we op de meest coole plekken in Delft kunnen...

  De Wijnhaven Delft

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Goed om te weten: hier in Delft vind je gratis menstruatieproducten”

Goed om te weten: hier in Delft vind je gratis menstruatieproducten

Ga naar “Op kamers in Delft: dit betaal je aan woonlasten”

Op kamers in Delft: dit betaal je aan woonlasten

prijs studentenkamer delft
Ga naar “Bouwplannen? Dit kost een bouwvergunning in Delft”

Bouwplannen? Dit kost een bouwvergunning in Delft

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49”

Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Softshell jas € 19,99”

Softshell jas € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting”

Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Facilitair Consulent”

Facilitair Consulent

 • Vidomes
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienstverlening”

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen”

Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen

 • Checkmark Labrecruitment
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper