Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Flink veel wildplassers in Delft: zoveel mensen werden betrapt en kregen een boete

Door Carin van der Meij 8 september 2020

Soms is de nood zo hoog, dat wildplassen een serieuze optie is. Denk daar nog maar extra goed over na, want het kan zomaar de duurste behoefte ooit zijn. Ben je betrapt, dan levert dat een boete van €140,- op. En je zou niet de eerste zijn: vorig jaar is in heel Nederland voor 2,4 miljoen euro aan wildplasboetes uitgedeeld. Ook een aantal Delftenaren behoort tot de betrapte wildplassers. Hier leverde buiten urineren ruim €30.000,- aan boetegeld op. 

LocalFocus bracht in kaart hoeveel wildplassers in 2019 per gemeente op de bon zijn geslingerd. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Verbod verschilt per gemeente

Dacht je dat wildplassen gewoon mocht? Dat is geen gekke gedachte. Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Elke gemeente kan er zelf voor kiezen om hierover regels te laten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de praktijk zie je dat veel gemeenten een verbod uitroepen op wildplassen binnen de bebouwde kom. De cijfers van het CJIB zijn hier ook op gebaseerd.

Wildplassers in Delft

Afgelopen jaar zijn er in totaal 226 mensen betrapt toen zij buiten hun behoefte deden. Dat bracht om precies te zijn €31.220,- aan boetegeld op. Daarmee ligt het gemiddelde veel hoger dan in de meeste gemeentes in Nederland. Per tienduizend inwoners gaat het om 21,9 boetes. Het gemiddelde in Nederland is 9,9.

In kaart

Op onderstaande kaart zie je per gemeente hoeveel mensen zijn gesnapt op wildplassen. Je ziet dat Delft gekleurd is met het op één na donkerste kleurtje.

Tekst loopt door onder kaart.

Meer wildplasboetes uitgedeeld

Het aantal wildplasboetes is vorig jaar in heel Nederland flink gestegen. In 2018 zijn ruim 13 duizend boetes uitgeschreven. Vorig jaar waren dit er – ga er even voor zitten – 17 duizend. Gemiddeld zijn dat 46 boetes per dag. Dat is goed voor 2,4 miljoen euro aan boetes voor wildplassen. Ka-ching.

Lees ook

Wow! Er werd ruim 500 kilo afval opgehaald tijdens de Canal Cleanup Delft

Heb je afgelopen zondag (6 september) heel veel bootjes, kano's en SUPboards in de gracht gezien? Da...
feestwinkel brehm

Nostalgie! Deze 9 legendarische Delftse plekken vergeten we echt nooit meer

'Oh die goeie ouwe tijd'. We houden van Delft en hoe onze stad nooit stil staat, maar soms blikken w...

Opmerkelijk: in de jaren 60 moesten Delftenaren schoon drinkwater in Rijswijk halen

Bij de watertoren aan de Wateringsevest staat dit kunstwerk enigszins verscholen tussen de bosjes. H...

5 x emoties die je voelt als fietser in Delft (in gifjes)

Wij zijn gek op Delft. Echt hoor. Maar laten we eerlijk wezen: een fietsritje hier - in dit chaotisc...

adv.