Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de regels rondom demonstraties en betogingen in Delft

Door Carin van der Meij 25 juni 2020

Een demonstratie tegen racisme, tegen het landbouwbeleid of voor een betere cao: elke Nederlander heeft het recht om te demonstreren. Dat staat in onze grondwet. Dit betekent niet dat je spontaan de straat op mag om je ergens hard voor te maken. Dit zijn de regels voor demonstreren in Delft. 

Voor wie het misschien vergeten was, in Delft zijn de afgelopen jaren best wat demonstraties en protesten geweest. In november 2019 werd er in Tanthof geprotesteerd tegen de komst van een megaschool en in de zomer van 2018 kwamen véél Delftenaren naar het Agathaplein om zich te laten horen tegen de verbouwingsplannen daar. Demonstreren mag dus, maar dan moet je je wel aan de regels houden. Die lees je in de Wet openbare manifestaties.

Meldingsplicht

Deze regels zijn opgesteld om verkeersveiligheid te garanderen en om verstoring van de openbare orde te voorkomen. Wat zijn dan die regels? Je hebt geen vergunning nodig voor een demonstratie, maar je moet wel van te voren bij de gemeente Delft melden dat je met een groep wilt demonstreren. Het verschilt per gemeente hoever van te voren je dit moet aankondigen. In Delft is dit vier dagen. Als je je demonstratie of betoog al éérder dan die vier dagen publiekelijk bekend maakt, dan moet je de melding ook eerder doen.

Demonstratieverbod

Zodra de gemeente op de hoogte is, kunnen zij inschatten of er extra maatregelen nodig zijn, zoals het plaatsen van hekken. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente. Zodra je een melding hebt gedaan, nodigt de gemeente je uit voor een gesprek hierover. Zij kunnen in het belang van de openbare veiligheid en verkeer de demonstratie ook verbieden.

Burgemeester van Bijsterveldt kan ook een demonstratieverbod afgeven wanneer het uit de hand dreigt te lopen. Dat staat ook in de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente. De burgemeester kan een demonstratie bijvoorbeeld verbieden als men bezorgd is dat er ernstige ongeregeldheden zullen ontstaan. De voorwaarde hiervoor is dat deze problemen niet voorkomen kunnen worden of bestreden kunnen worden door maatregelen van de overheid.

Regels tijdens demonstratie

Demonstratie aangekondigd bij gemeente? Check. Zijn er dan nog regels waar je je aan moet houden tijdens de demonstratie? Ja! De gemeente heeft een voorschrift opgesteld, waarin onder meer staat dat je geen wegen en/of in- en uitgangen van gebouw mag blokkeren. Ook moet je als organisator zorgen dat de boel netjes achter gelaten wordt en dat bijvoorbeeld achtergebleven flyers worden opgeruimd. Als betogers spanddoeken meenemen, mogen die geen dikke stokken hebben en de teksten erop mogen niet discriminerend, beledigend of opruiend zijn. En zo zijn er nog meer regels. Je leest ze hier na. 

Lees ook

Op deze data vallen de schoolvakanties in Delft in 2020 – 2021

Nu de vakantiebestemmingen door de coronamaatregelen beperkt zijn, maken we stiekem al vakantieplann...

Er komt geen grote vuurwerkshow, maar vreugdevuren mogen wel tijdens de jaarwisseling in Delft

Terwijl de meeste Delftenaren zich de afgelopen dagen bezig hielden met het zomerse weer en terrasje...
hond

Je hond uitlaten in Delft: dit zijn de regels

Loop jij een aantal keer per dag een rondje door Delft met je labrador, teckel of chihuahua? Dan zij...

Wist je niet: voor deze 7 overtredingen kun je een boete krijgen in Delft

Het is simpel: iedereen baalt van een bekeuring. Daar gaan je zuurverdiende centen. Zonde! Veel over...

Meer over

Gemeente

adv.