Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de regels over zwemmen in de Delftse grachten en de Schie

Door Iris Olsthoorn 2 juli 2020

We vallen met onze neus in de boter deze zomer: wanneer de zomervakantie begint in Delft, wordt er meteen mooi weer voorspeld. We kunnen dan natuurlijk een duik nemen in de Delftse Hout. Maar de afgelopen zonnige weken werden ook veel zwemmers in de grachten en in de Schie gespot. Hoe zit het daar eigenlijk mee? We zochten de regels voor zwemmen in de Delftse grachten en de Schie voor je op. 

Regels zwemmen in de gracht

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, zwemmen in gracht mag. Je moet we goed opletten waar je precies een duik neemt. In het binnenvaartpolitiereglement lezen we dat zwemmen verboden is vlakbij een brug, sluis of stuw en op plekken waar boten varen afmeren. Zwem je hier wel? Dan riskeer je een boete van €140,-. Ga je zwemmen in de grachten van Delft, kies dan een rustig plekje op. De Oude Delft en de gracht langs de Voorstraat, Hippolytusbuurt en Koornmarkt kun je beter vermijden vanwege de rondvaartboten die er varen.

Ook goed om te weten: de grachten zijn in Delft niet aangemerkt als officieel zwemwater. Dat betekent dat er niet wordt gecontroleerd of het veilig is om te zwemmen en hoe het zit met bijvoorbeeld bacteriën en algen. Bij officiële zwemwateren zoals de Delftse Hout gebeurt dat in de zomer wel elke twee weken. Krijg je snel last van zwemmersjeuk of andere nare kwaaltjes na het zwemmen, dan is een plons in de grachten misschien niet zo verstandig.

Regels zwemmen in de Schie

Het ziet er zo verleidelijk verkoelend uit op een warme dag, maar zwemmen in de Schie is verboden. Er varen onder meer grote vrachtschepen door de Schie, waardoor het niet veilig is om hier in het water te springen. Vanaf een boot ben je niet of nauwelijks te zien en het vaartuig kan niet snel stoppen. Bovendien kun je meegezogen worden door de sterke onderstroom van een passerend schip. Kortom: levensgevaarlijk! Zwemmen in de Schie kan je daarom een boete van €140,- opleveren.

Zo, nu weet je dat ook weer. Veel veilig zwemplezier!

Lees ook

buitenzwembad delft

5 x buitenzwembaden in de buurt van Delft

Een buitenzwembad staat al eeuwig op het verlanglijstje van héél veel Delftenaren. Dat snappen wij w...

Zo zit het momenteel met de waterkwaliteit van de Delftse Hout

Het wordt knetterheet de komende dagen, dat vraagt om een verfrissende duik! Gelukkig kunnen we daar...
lange keizer surfen

Het water op in Delft: 7 x hier huur je een boot, kano of supboard

Als het mooi weer is, wil je maar één ding: verkoeling. Voor wie met lekker weer het water op wil ma...

Meer over

Gemeente

adv.