Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit wil je weten over zout strooien bij gladheid in Delft

Door Iris Olsthoorn 14 november 2019

Wat is het k-k-k-koud! De wanten kunnen weer uit de kast en voor je het weet ligt er weer een wit laagje zout op de Delftse straten. Maar waar komt het strooizout eigenlijk vandaan? En kan je jouw stoepje met keukenzout ijsvrij maken? Mocht je het je ooit afgevraagd hebben: wij zochten het voor je uit.

Zoutloodsen

Wanneer de temperaturen zakken en er kans op gladheid bestaat, worden de wegen in Delft preventief gestrooid. Maar waar komt dit strooizout eigenlijk vandaag? Staat er ergens een loods in Gouda?

Het strooizout voor de wegen van Rijkswaterstaat komt uit de vijf loodsen in Raamsdonksveer, Noord-Brabant (ongeveer 60 km bij ons vandaan). Het zout voor Delft wordt opgeslagen in een loods vlakbij Ruyven en Delfgauw.

Wat voor zout?

Strooizout is gewoon keukenzout, maar wel minder zuiver. Strooizout heeft grotere korrels en bevat zware metalen als chroom, lood, koper en nikkel. Niet echt lekker op een eitje. Andersom kun je wel keukenzout gebruiken om je stoepje op te schonen, maar bij echt lage temperaturen is het beter om strooizout te gebruiken.

Er zijn drie verschillende soorten strooizout. We hebben vacuümzout, steenzout of zeezout. In Nederland is het gebruik van zeezout niet gebruikelijk. “De zoutconcentratie in het zeewater is te laag, waardoor het alsnog bevriest als het in aanraking komt met de weg. Bovendien is ons huidige materieel daar niet geschikt voor. Rijkswaterstaat heeft geen sproeiwagens, maar alleen strooiwagens voor droog zout aangelengd met zout water”, legt Rijkswaterstaat uit op hun website.

Vacuümzout is vrij zuiver, maar kost veel energie om te produceren. Steenzout komt uit de zoutmijnen van Duitsland, Marokko, Turkije, Egypte, Argentinië en Oostenrijk. Denk daar maar eens over na wanneer je met je autootje over de gestrooide wegen scheurt.

Waar en wanneer wordt er gestrooid in Delft?

Een weerbureau houdt gladheidmeldsystemen in de gaten, die meten langs de wegen de luchtvochtigheid en de temperatuur van de lucht. Als het glad dreigt te gaan worden wordt de gemeente gewaarschuwd en gaan ze op pad. De bedoeling is dat de strooiers binnen 30 minuten na de oproep op pad zijn. De gemeente strooit niet tussen 23.00 en 04.00 uur, tenzij het om aanhoudende ijzel/gladheid gaat.

Het zout wordt gestrooid op de hoofdwegen en de belangrijkste fietspaden. In onderstaand kaartje zijn de hoofdwegen rood en de fietspaden paars. De gemeente bepaalt aan de hand van de drukte van het verkeer op welke weg ze het eerst beginnen. Het is de bedoeling dat je dan binnen 400 meter op een gestrooide route kunt staan. Daarnaast worden de wijkontsluitingswegen, openbaar vervoersroutes, fietspaden, wegen rondom en naar openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen, bejaardentehuizen, stations en busroutes vrijgehouden van ijs en sneeuw.

Mocht je zelf je eigen straatje willen bestrooien, omdat de gemeente daar niet komt, dan zul je zelf naar de bouwmarkt moeten. Gemeente Delft geeft geen strooizout uit.

Lees ook

delft in de sneeuw

Alsof het 1917 is: 5 foto’s van Delft in de sneeuw

Het is jou waarschijnlijk ook opgevallen: de binnenstad van Delft met een laagje sneeuw ziet eruit a...

Ho ho ho: er is deze winter een Santa Run door Delft

Woehoe, we krijgen weer een Santa Run in Delft! Op zondag 15 december vindt de derde editie plaats. ...

 

Meer over

Gemeente

adv.