Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit gebeurt er met fietsen die door de gemeente worden weggehaald

Door Iris Olsthoorn 17 september 2020

Het is nooit een fijn gezicht als je zo’n gemeentekarretje ziet rijden met fietsen achterop. Daarmee worden wrakken en verkeerd geparkeerde fietsen opgehaald en naar het fietsendepot gebracht. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je fiets als hij daar is aangekomen?

Er zijn véél fietsen in Delft en de gemeente heeft er een flink klus aan de stad vrij te houden van kapotte, achtergelaten en verkeerd geparkeerde fietsen. Per jaar worden er tussen de 5.000 en 6.000 fietsen verwijderd door de gemeente.

Als je denk dat je fiets meegenomen is, kun je dat een dag later checken op www.verlorenofgevonden.nl.. Wanneer je fiets in het depot staat, kan je hem voor €25,- weer ophalen. Als je je fiets verkeerd geparkeerd hebt, heb je daar maximaal zes weken voor. Heb je je fiets als wrak achter gelaten, dan bewaard het fietsdepot hem maar twee weken. Toch komt maar 22 procent van de baasjes naar Den Haag om zijn of haar stalen ros te redden. De overige 78 procent krijgt een nieuw leven … als fiets of als schroot.

Als je fiets nog (enigszins) berijdbaar is

Wat er met je fiets gebeurt als je hem niet ophaalt, is afhankelijk van de staat van je fiets. Fietsen in goede staat worden op een veiling verkocht aan de vakhandel. Het kan dus zomaar zijn dat je jouw oude fiets tegenkomt in de fietsenwinkel op de hoek.

Als je achtergelaten fiets wel een opknapbeurt kan gebruiken, wordt hij verkocht aan een leerwerkcentrum of dagbestedingstraject. Dan maakt bijvoorbeeld Stichting Stunt er weer een pareltje van en verkoopt hem.

Als je een oud barrel hebt achtergelaten

Tot voor kort werden wrakken door een oudmetaalverwerker vermalen tot schroot. Maar sinds kort verkoopt de gemeente álle niet-meer-te-redden fietsen aan een handelaar voor €1,-. Die handelaar stript de fiets van alle onderdelen die nog wel bruikbaar zijn en zet deze dan op een ‘nieuwe’ tweedehands fiets. Het kan dus zomaar zijn dat je fietsbel of kettingkast wél een tweede leven krijgt als je je oude barrel laat verwezen.

Als je fiets is gejat

Maar wat nu als je fiets zonder jouw weten om verkeerd is gestald of is achtergelaten, bijvoorbeeld als hij is gejat? Dan kan je je fiets natuurlijk wel kosteloos ophalen. Fietsen die na verwijdering van diefstal afkomstig blijken te zijn worden in een afgesloten ruimte bewaard. En als je in de buurt woont, wordt je gejatte en teruggevonden fiets ook nog eens gratis bij je thuisbezorgd.

Wil je weten wanneer de gemeente jouw fiets weghaalt, wat je kunt doen om hem terug te krijgen en hoe lang je je fiets ergens mag parkeren? Dat lees je in dit artikel:

fietsen boete

Da’s pech, fiets weg: 6 dingen die je moet weten als je fiets is weggehaald

Het zal je maar gebeuren: je komt terug in Delft van je heerlijke zonvakantie en je fiets is weg. He...

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt, in juli 2019.

Meer over

Gemeente

adv.