Dit betalen we in 2019 aan gemeentebelastingen

Door Iris Olsthoorn 17 december 2018

Het jaar is bijna voorbij. Dat betekent niet alleen dat er een nieuw jaar vol verse voornemens op ons staat te wachten. Er staan ook wat minder gezellige veranderingen staan op de agenda. Zoals de tarieven voor gemeentebelastingen en OZB. We zochten uit wat je in 2019 gaat betalen.

Afval en riool

In 2019 gaan we iets meer betalen voor ons afval. Zowel voor eenpersoonshuishoudens als voor meerpersoonshuishoudens gaan de tarieven een paar euro omhoog. Eerder was er sprake van een extra categorie ‘tweepersoonshuishoudens’, omdat je met zijn tweeën minder rommel produceert dan met een groot gezin. Dat plan is van de baan: meerpersoonshuishoudens blijven één tarief betalen, of je nu met twee of zeven mensen woont.

De kosten voor het riool blijven hetzelfde: daar betaal je evenveel aan aansluitrecht + afvoerkosten als vorig jaar.

Afvalstoffenheffing
was in 2018 wordt in 2019
Eenpersoonshuishouden € 222,05 €225,76
Meerpersoonshuishouden €347.85 €353,66
Rioolheffing
was in 2018 wordt in 2019
€171.78 + €48,20 €171.78 + €48,20

OZB

De OZB is een iets ingewikkelder verhaal. Iedereen die eigenaar is van een huis moet OZB betalen. Ook gebruikers of eigenaren van een zogenaamd ‘ niet-huis’ (bedrijspand, kantoor, winkel of stuk grond) moeten OZB betalen. Hoeveel OZB je betaalt, wordt grotendeels bepaald door de WOZ-waarde van je huis. Deze tarieven daarvoor liggen op dit moment nog op de tekentafel. Er zijn wel voorstellen waardoor we een idee krijgen van de nieuwe tarieven.

De gemeente wil de OZB tarieven in 2019 met 2.4% laten stijgen. Dat klinkt als best veel. Maar omdat de WOZ-waardes ook veranderen, ben je volgens een ingewikkeld rekensommetje van de gemeente maar 1.13% meer kwijt dan in 2018. Volgens hun prognose betaalt een gemiddelde woning in Delft volgend jaar €278,- aan OZB. Dat is maar vier euro meer dan de gemiddelde €274 van 2018.

Zo ziet het er uit voor een gemiddelde Delftenaar

De gemeente maakte tijdens het opstellen van de tarieven een tabel, met daarin vier types huishoudens. Twee ervan zijn huurders, de andere twee hebben een huis met een waarde van € 209.585. Er wordt onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden en gezinnen. Hierin zie je wat een gemiddeld huishouden kwijt is aan gemeentebelasting in 2019:

Dit schreven we eerder over OZB en gemeentebelastingen

stadskantoor delft

Dit is waarom we ons in Delft blauw betalen aan regionale belastingen

Heb je ook weer zitten huilen in een hoekje toen de envelop van het RBG op de deurmat viel? Terecht,...
zelfbouwkavels coendersbuurt

Helaas: Delft blijft de allerduurste stad om te wonen

We hingen de vlag al uit toen de gemeente eerder dit jaar aankondigde dat de OZB omlaag ging. Maar w...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.