Deze 7 plannen heeft D66 voor Delft   

Aangeboden door D66 Delft 13 maart 2018

Nog een week, dan gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen! D66 heeft een aantal plannen om Delft nóg beter te maken. Lijsttrekker Christine Bel en campagneleider Melanie Oderwald-Ruijsbroek vertellen wat de partij van plan is met de stad.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer woningen én meer groen in de stad

verticaal groen flat

De gemeente heeft als doel om 15.000 nieuwe woningen te bouwen in Delft. “Een behoorlijke opgave! We willen geen natuurgebieden volbouwen, maar het is ook niet de bedoeling dat al het groen uit de stad plaats maakt voor beton. Daarom willen we graag dat er nieuwe huizen gebouwd worden, maar wél met behoud van groen. We denken dan bijvoorbeeld aan verticaal groen, zoals je in Utrecht ook gaat zien”, vertelt Melanie. Christine vult aan: “Wat betreft de woningen willen we graag dat er meer huizen worden gebouwd voor de mensen die nét teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een duurdere woning.”

Delft beter toegankelijk voor fietsers

Vooral de binnenstad en bij het station kan het stampvol fietsen staan. D66 wil hier iets aan gaan doen. “Bijvoorbeeld door meer tijdelijke parkeerplaatsen voor fietsen te maken. Denk bijvoorbeeld een extra vak, zoals op het Bastiaansplein. Dit kan gebruikt worden op drukke zaterdagen. Ook willen we dat studenten hun fiets óf in huis kunnen parkeren, óf dat er voor de deur meer plaats is voor hun fietsen. Wat betreft het station willen we de regels aanscherpen, zodat de ondergrondse stallingen niet constant vol staan. Bijvoorbeeld dat je in de stalling bij het station maximaal 48 uur mag staan. Wil je je fiets langer parkeren? Dan moet je hem wat verder weg zetten.”

Meer aandacht voor Buitenhof

“We willen graag investeren in de openbare ruimte van Buitenhof, bijvoorbeeld door meer speelplekken te maken. Denk daarbij aan een speelfontein zoals die ook in Poptahof staat. Ook willen we de mensen in Buitenhof meer betrekken bij de stad. Een mooi voorbeeld is de brede basisschool De Horizon. Door samenwerking met de TU staat de school in verbinding met studenten uit de stad. Met het programma voor, tijdens én na schooltijd leren kinderen er extra vaardigheden voor een goede toekomst.”

Goed onderwijs voor iedereen

“We vinden onderwijs op álle niveaus belangrijk”, vertelt Christine. “Delft staat bekend om de TU Delft, maar we hebben óók VMBO, MBO en praktijkonderwijs. We vinden het belangrijk dat deze scholen in elk geval een mooi gebouw hebben. Want wanneer jij als vmbo’er op een school zit die uit elkaar valt, voel je je onbelangrijk. Verder willen we graag dat iedere Delftenaar een diploma heeft waar hij iets mee kan. Als gemeente kunnen we dat stimuleren door bijvoorbeeld een goede leerplichtambtenaar én mogelijkheden bieden voor bijscholing voor volwassenen.

Aandacht voor cultuur

open delft
Foto: DOK

“We vinden cultuur belangrijk, maar willen er niet ‘zomaar’ duizenden euro’s in pompen. Dat je ook een goed cultuuraanbod kunt hebben met minder geld, zien we bijvoorbeeld bij het samengaan van DOK en VAK. De bibliotheek en het centrum worden een stuk mooier met minder geld. We willen graag iets soortgelijks bereiken met Museum Prinsenhof Delft.”

Meer gebruik maken van Delft als techniekstad

“We hebben heel veel kennis in huis wat betreft techniek! Dat willen we graag inzetten op het gebied van duurzaamheid en zorg. Verder willen we de technische bedrijven van de stad behouden én aantrekken. En dan hebben we het niet alleen over bedrijven met banen op universitair niveau, maar technische banen voor álle niveaus. Door hernieuwbare energie krijgen we extra banen voor de aanleg van technische installaties.”

D66 is altijd in gesprek met Delftenaren

Wellicht heb je ze wel eens gezien op zaterdag, de mensen van D66 in een witte jas, pratend met mensen. Melanie vertelt: “Dat doen we niet voor niets: we vinden het heel belangrijk om als partij altijd in gesprek te blijven met de stad. Zo weten we wat er speelt én kunnen we kijken of we mensen kunnen helpen.” Christine vult aan: “Zo vinden we het belangrijk om mensen in de bijstand met de toestand áchter het geldprobleem te helpen. Alleen dan krijg je ze eruit.”

Bekijk het verkiezingsprogramma hier.

Dit is een indebuurt verkiezingsspecial. Benieuwd hoe wij de gemeenteraadsverkiezingen aanpakken? Lees dan dit artikel maar eens.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶