Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Hoe zijn de postcodes in Delft ontstaan?

Door Redactie indebuurt 4 mei 2020

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat zoeken naar een afhaalrestaurant in de buurt. Overal laten we deze reeks achter. Wij vroegen ons af: waar komen postcodes vandaan en waarom heeft Delft postcodes met de getallen 2611 tot en met 2014, 2616 en 2622 tot en met 2629? En waar zijn de getallen 2615 en 2617 tot en met 2621 eigenlijk gebleven? 

Bij het openklappen van het geschiedenisboekje over de Nederlandse post, komen we uit bij het jaartal 1799. In dit jaar werd de post in ons land genationaliseerd. De postbode had destijds elke werkdag een flinke work-out: de lopende bode liep acht uur lang van stad naar stad met de post onder de arm. Delft en andere steden hadden nog geen postcodes, dus de brieven werden afgeleverd bij zogeheten bestellers. Zij bezorgden vervolgens de post bij de geadresseerden.

Nieuwe tijden, nieuw systeem

Naarmate de technologie verder ontwikkelde, werd het bezorgen van brieven voor alle Pieter Post’en steeds makkelijker. Aan het einde van de 20ste eeuw nam PTT – voorganger van PostNL – de computergestuurde sorteermachines in gebruik en werd in 1978 de postcode geïntroduceerd.

Systeem achter de postcode

In Nederland maken we dus nog maar iets meer dan veertig jaar gebruik van postcodes. In elke stad of dorp bestaat een reeks uit vier cijfers en twee letters en is als volgt opgedeeld:

  • De eerste twee cijfers duiden op een geografische regio;
  • de laatste twee cijfers verwijzen naar een kleine woonplaats of wijk binnen een grote plaats;
  • de letters maakt het nog iets specifieker en verwijzen naar een groep van ongeveer 25 woningen, bedrijfspanden of postbussen.

Indelen van postcodes

Deze indeling zorgt ervoor dat brieven en pakketten makkelijker kunnen worden gesorteerd en sneller op je deurmat belanden. De cijfers en letters zijn niet lukraak gekozen door de toenmalige PTT. Het postbedrijf heeft bij de introductie van de postcodes afspraken gemaakt met alle toenmalige gemeentebesturen over de woonplaatsbenamingen en begrenzingen daarvan.

Met deze gegevens is het verdelen van de postcodes begonnen, met de Randstad als vertrekpunt. Kijk maar eens naar steden als Den Haag en Amsterdam: lage postcodecijfers. Terwijl in Groningen en Zwolle juist weer hoge postcodecijfers zijn.  Om het overzichtelijk te houden is besloten dat aan één postcode een maximum van vijftienduizend inwoners zit. Delft heeft er wel meer dan dat en heeft dus meerdere codes, verdeeld over de wijken.

De missende codes

En dan komen we ook bij het grootste mysterie van dit alles: waarom 2615 en 2617 tot en met 2021 dus niet bestaan. “Dat is op zich niets geks”, weet Paul van PostNL ons te vertellen. “Delft werd bij de indeling gerekend onder de grote woonplaatsen. Daarom werd de stad verdeeld in drie reeksen: 2600 tot en met 2609, voor bijvoorbeeld postbussen en antwoordnummers. 2610 tot en met 2619, voor district 1 en 2620 tot en met 2629 voor district 2.” In die indeling is toen nog ruimte gelaten voor groei van de stad, dus werden 2617, 2618 en 2919 bijvoorbeeld niet in gebruik genomen. “Die wijken bestaan dus (nog) niet. Wat wel interessant is, is dat 2615 is overgeslagen en district 2 pas begint met 2622. Wat daar precies de reden achter is, weten wij ook niet”, vertelt Paul. Delft is behoorlijk aan het groeien, dus wie weet worden de missende codes ooit nog ingevuld.

Zo, die (post)code hebben we ook weer gekraakt.

Bron: PostNL, Plaatsengids

Lees ook

Delftse mysteries: Wat doet die toren met koepel daar aan de Kanaalweg?

Als roeier of fietser is het je misschien al wel eens opgevallen: aan de kanaalweg staat een prachti...
McDonald's Delft Noord

Delftse mysteries: mag je lopend, fietsend of te paard door de McDrive?

Door de coronamaatregelen hebben veel horecaondernemingen de deuren moeten sluiten. Wel is het nog m...

Delftse mysteries: Ligt er echt een Franse koning begraven in het Kalverbos?

Tussen de bosjes in het Kalverbos ligt een opvallend graf uit 1845 tussen hoge hekken met de naam: C...
Zwarte koffer

Delftse mysteries: Wat doen die zwarte koffers rond de fietsenstalling van het station?

Normaal gesproken wordt bij de vondst van een verdacht pakketje een heel gebied afgezet. Maar nu lig...

adv.