Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft verwacht 300 statushouders in 2016

Door Redactie indebuurt 9 februari 2016

Driehonderd asielzoekers met een verblijfsvergunning worden dit jaar verwacht in Delft. De gemeente wil 400.000 euro uittrekken om de statushouders op te vangen.

Vorig jaar heeft de gemeente samen met de woningcorporaties 185 statushouders gehuisvest in Delft en voldeed daarmee aan de wettelijke taakstelling.  Als gevolg van de aanhoudende vluchtelingenstroom zal Delft in het komend jaar een groter aantal statushouders moeten huisvesten en begeleiden.

Taakstelling

De taakstelling voor het eerste half jaar van 2016 bedraagt 119. Het college verwacht dit jaar in totaal zo’n 300 tot 330 statushouders te moeten huisvesten. Dit vraagt om extra inzet op het gebied van maatschappelijke begeleiding en voorzieningen, zoals de internationale schakelklassen in het onderwijs. Ook moet er voor extra huisvesting gezorgd worden om te kunnen voldoen aan deze hogere taakstelling.

Het college wil hiervoor een bedrag van € 400.000 beschikbaar stellen. Het doel is vluchtelingen zo snel mogelijk in onze stad op te nemen en deel te laten nemen aan de Nederlandse samenleving. Dat lukt volgens de gemeente het beste als statushouders verspreid over de stad worden gehuisvest in woningen of kleinschalige voorzieningen; niet apart, maar tussen andere Delftenaren.

Extra opvang asielzoekers

Behalve de huisvesting van statushouders zoekt het college ook naar mogelijkheden voor tijdelijke opvang: geen crisisopvang, maar opvang voor maximaal enkele jaren. Het college overlegt hierover met het COA. Er zijn nog geen concrete voorstellen.

Meer over

Gemeente

adv.