Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft is een regenboogstad en dit betekent het

Door Carin van der Meij 30 juli 2020

Delft is één van de 75 regenbooggemeenten – ook wel regenboogsteden – in Nederland. Leuk feitje, maar wat houdt dit precies in? Dat lees je in dit artikel.

Kort samengevat: een regenbooggemeente is een gemeente die zich actief inzet voor de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s).

Regenbooggemeente

Van de 75 gemeenten hebben er 54 met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend. Met het zetten van deze handtekening geven gemeenten aan zich actief in te zetten voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van LHBTI’s in eigen stad. Hiermee willen ze problemen als discriminatie op de woningmarkt, intimidatie en geweld tegengaan. Deze gemeenten krijgen hiervoor subsidie van de overheid. Ook zijn er 21 gemeentes op eigen houtje regenbooggemeente geworden. Vaak op initiatief vanuit de gemeenteraad of bewoners zelf. Meer info over regenbooggemeentes vind je hier. 

Delft

Delft is één van de 54 gemeentes die de verklaring ondertekende. Dat gebeurde in 2011. De gemeente heeft sindsdien een ‘Actieplan Regenbooggemeente Delft’ waarin verschillende plannen en activiteiten staan om sociale acceptatie te bevorderen. Op 11 oktober (coming out day) wordt ieder jaar de regenboogvlag gehesen voor het stadhuis en is er een ontmoeting tussen raadsleden en leden van de DWH (Delftse Werkgroep Homoseksualiteit). Voor ouderen is er eens per maand een Roze Salon.

Regenboogbrug

Een van de meest recente voorbeelden uit het actieplan is de aanleg van de Regenboogbrug voor het station. De Poppebrug werd dit voorjaar voorzien van regenboogkleuren, nadat Delftenaren in een brief aan de raad vroegen om een LHBTI-kunstwerk. Het college beloofde toen met de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) te kijken naar nog meer opties voor regenboog-kunstwerken in Delft.

Heb jij nog mooie of leuke plannen voor Delft op het gebied van sociale acceptatie? Vind je dat het in Delft goed gaat, of kan het juist nog veel beter? We horen het graag in een reactie op Facebook of via de mail. 

Lees ook

Regenboogbrug

Supergaaf: We hebben vanaf nu een regenboogbrug in Delft!

Hij is hartstikke vrolijk en staat heel gezellig: de regenboogbrug bij het station Delft. Maar de br...

De deelscooters van Felyx én GO Sharing komen naar Delft

Binnenkort rijden er elektrische deelscooters door en rondom Delft. Er komen niet één, maar twee bed...

Miauw! Binnenkort kun je 70 minuten lang kattenfilmpjes kijken Filmhuis Lumen

Gek op katten en kattenfilmpjes? Dan hebben we héél goed nieuws voor je: je kunt je favoriete grappi...

12 x dit herken je gegarandeerd als je op het CLD Molenhuispad hebt gezeten

Ging jij vroeger naar het CLD Molenhuispad? Dan denk je vast en zeker met heel veel plezier terug aa...

Wist je dit? In deze panden woonden vroeger bekende Delftenaren

Delft kent een boeiende geschiedenis als het gaat om invloedrijke mensen. Zo zijn hier bijvoorbeeld ...

Meer over

Gemeente

adv.