Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De vlag uithangen op 4 en 5 mei: dit zijn de aangepaste regels

Door Redactie indebuurt 1 mei 2020

Op 4 en 5 mei de vlag uithangen. Veel Delftenaren doen mee aan deze traditie, maar ben je dit eigenlijk verplicht? Wat zijn de regels en zijn die dit jaar aangepast? Na het lezen van dit artikel, slaag jij met vlag en wimpel.

Om te beginnen: je bent niet verplicht om de vlag uit te hangen. Of je mee wilt doen, is dus een eigen keuze.

4 mei

Op maandag 4 mei – dodenherdenking – hangen veel mensen uit respect hun vlag halfstok. Om de slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Normaal is de regel dat je vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok hangt. Dit jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen op om de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

5 mei

Op dinsdag 5 mei – Bevrijdingsdag – mag de vlag weer trots voluit wapperen om de bevrijding te vieren. Dat is dit jaar niet anders: je mag de vlag laten hangen vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.

Vlaginstructies

Er zijn speciale vlaginstructies voor de Rijksoverheid en lokale overheden. Voorbeeld van zo’n instructie is: de vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken. Lees alle ins en outs over de vlaginstructies op de website van het Nationale Comité 4 en 5 mei.

Zit je te twijfelen om ook je oranje wimpel op te hangen? Niet doen! Dit doen we alleen met bijzondere gebeurtenissen in de koninklijke familie zoals geboorten, huwelijken of verjaardagen. Bij alle andere gelegenheden blijft de oranje wimpel binnen.

Meer over

Gemeente

adv.