Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Da’s pech, fiets weg: 6 dingen die je moet weten als je fiets is weggehaald

Door Iris Olsthoorn 19 januari 2017

Het zal je maar gebeuren: je komt terug in Delft van je heerlijke zonvakantie en je fiets is weg. Het kan natuurlijk zijn dat hij gejat is, maar het zou ook goed kunnen dat de gemeente hem heeft meegenomen. Wanneer gebeurt dat en hoe krijg je je geliefde tweewieler terug? 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

In welke gevallen haalt de gemeente je fiets weg?

Als het welbekende karretje langs rijdt, worden er fietsen meegenomen die te lang geparkeerd staan, gevaarlijk gestald zijn, overlast veroorzaken en – jawel – verwaarloosd zijn. Als jouw stalen ros volgens de gemeente bijna uit elkaar valt en gevaarlijk is om op te rijden, kan het zijn dat je je hem niet meer terug ziet.

Hoe lang mag je fiets ergens staan?

In het stationsgebied mag je fiets 14 dagen achter elkaar geparkeerd staan. Op andere plekken is dat 28 dagen. Als je dus lang op vakantie gaat en de trein neemt, kan je dus beter je fiets thuis laten staan. Dat is trouwens ook beter voor je mede-Delftenaren, want de fietsenstalling staat bijna altijd vol.

Hoe het dan zit met fietsen die overal in Delft als kunstobject staan, weten wij ook niet.

Je fiets wordt een weesfiets

Ja echt, een weesfiets. Als je je fiets te lang alleen laat, word je door de gemeente uit de ouderlijke macht gezet. Om te kijken of dat zo is, plaatst de gemeente een touwtje tussen je spaken. Als je gaat fietsen, breekt het touwtje. Als het touwtje na 14 (stationsgebied) of 28 dagen niet gebroken is, dan weet de gemeente dat de fiets niet gebruikt wordt. Dan krijgt je fiets een geel label en kan je hem een korte tijd nog zelf weghalen. Als dit niet gebeurt, neemt de gemeente hem mee naar het depot.

Ophalen bij het depot

Als je fiets is weggehaald door de gemeente wordt hij naar het depot Haaglanden gebracht. Dat wil je niet, want dat is namelijk ergens in een buitenwijk van Den Haag. Het adres: Junostraat 24. Alsof het niet vervelend genoeg is: het kost je ook nog eens 25 euro.

Wat als je hem niet ophaalt?

Zelfs al je fiets bij het fietsdepot staat, is hij niet veilig. Mocht hij aangemerkt worden als wrak, wordt hij na 2 weken vernietigd. Weesfietsen worden na 4 weken eigendom van de gemeente, verkeerd geplaatste fietsen na 6 weken. Als de gemeente eigenaar is, verkopen ze je fiets door aan een fietsenhandelaar of een leer-werk-centrum zoals Ipse. Het kan dus zomaar zijn dat je je fiets maanden later ineens met een nieuw kleurtje en nieuwe eigenaar voorbij ziet rijden.

Tips

Je fiets is je natuurlijk dierbaar, dus wat tips om te voorkomen dat je fiets een weesfiets wordt:

1) Mocht je lang op vakantie gaan, zet je fiets dan niet op het station;
2) Laat je vrienden of familie regelmatig checken of er al een touwtje tussen je spaken zit;
3) Zorg goed voor je stalen ros zodat de gemeente hem niet als verwaarloosd aanmerkt;
4) Check de website van het fietsdepot als je je fiets kwijt bent en haal hem op tijd op.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.