Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met de dag meer verwarring over referendum AZC in Delft

Door Jantine van den Hoven 14 april 2016

De verwarring rondom het referendum over een AZC in Delft bereikt een hoogtepunt met het voorstel voor de vraagstelling. Welke slimme Delftenaar snapt nog waar dit over gaat?

Er zijn mensen die willen dat er een referendum komt over de komst van een AZC in Delft, maar er is geen sprake van de komst van een AZC. Omdat de gemeenteraad toch heeft ingestemd met het verzoek tot een referendum, wordt er al wel nagedacht over de vraag die gesteld moet worden. En dat is nogal…ingewikkeld.

Op 28 april besluit de gemeenteraad of de initiatiefnemers van start kunnen gaan met het in zes weken tijd verzamelen van 4000 handtekeningen van mensen die ook een referendum willen over dit onderwerp. Daarna wordt duidelijk of Delftenaren hier voor naar de stembus gaan.

De regels schrijven voor dat de ‘Referendumkamer Delft’ al wel een voorstel doet voor de exacte vraag die in het referendum gesteld moet worden. De aanvragers van het referendum, de heer Verbeek en mevrouw Van Tricht stellen het volgende voor:

Referendum Delft

De referendumkamer vindt dat de vraag de indruk wekt dat er in Delft sprake is van de komst van een asielzoekerscentrum, terwijl dat momenteel niet het geval is. Ook zou de vraag tot onduidelijkheden kunnen leiden. Want wat moet je nou stemmen als je tegen een AZC bent?

De Referendumkamer doet zelf het volgende voorstel:

ref2

Als we het goed begrijpen moet iemand die tegen de komst van een AZC is stemmen dat hij of zij vóór het voorstel is.

De initiatiefnemers deheer Verbeek en mevrouw van Trigt willen alleen maar dat kiesgerechtigde Delftenaren zich uit kunnen spreken voor of tegen de komst van een AZC. CDA-fractievoorzitter David van Dis ziet het allemaal niet zitten en tweet:

Op Twitter doet het mensen denken aan de (lachwekkende) situatie op het CDA-congres van 2011.

Lees ook:

Referendum AZC Delft bij 4.000 handtekeningen

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.