Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronamaatregelen in Delft: zoveel ben je kwijt als je je niet aan de regels houdt

Door Carin van der Meij 16 april 2020

Hopelijk weet iedereen het ondertussen wel: houd 1,5 meter afstand, ga je niet met drie personen of meer – gezinnen en kinderen uitgezonderd – de straat op, en sport niet in grote groepen. Houd je je niet aan deze coronamaatregelen? Dan riskeer je een boete en dat bedrag is niet mals. 

Strafbaar in Delft

In ons land is er een noodverordening opgesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook per regio is er een noodverordering, Delft valt bijvoorbeeld onder Veiligheidsregio Haaglanden. Om nog even je geheugen op te frissen: wat staat er ook alweer in de landelijke én lokale noodverordening als het gaat om openbare ruimtes?

  • Houd anderhalve meter afstand;
  • ga niet met drie of meer personen naar buiten, er is wel een uitzondering voor huishoudens en kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar en onder toezicht samen buitenspelen;
  • ook dingen als picknicken, sporten in een groep of andere activiteiten waarbij drie of meer mensen aanwezig zijn, zijn verboden. Oók als je 1.5 afstand houdt, mag dit niet.
  • samenkomsten organiseren of hieraan deelnemen is verboden, ook hier zijn uitzonderingen zoals uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen;
  • de gemeente kan ook Delftenaren verbieden een bepaald gebied of locatie te bezoeken of met maatregelen zorgen dat het minder druk wordt. Zo was de Delftse Hout afgelopen weekenden niet toegankelijk voor mensen die met de auto kwamen.

Hou je je niet aan bovenstaande regels? Dan kun je een dikke prent verwachten. Politiewoordvoerder Robert vertelt: “Als een burger zich niet aan de noodverordening houdt, dan schrijven wij boetes uit van €390,- voor volwassenen en €95,- voor minderjarigen. Deze noodverordening geldt in heel Nederland en het boetebedrag is in elke stad of dorp hetzelfde.” Voor het organiseren van samenkomsten kun je zelfs een boete van €4.000,- krijgen.

Consequenties voor Delftse ondernemers

Het gaat hier om boetes voor burgers, ook wel strafrechtelijke maatregelen genoemd. Voor ondernemers die zich niet aan de coronamaatregelen houden, zijn bestuursrechtelijke maatregelen. Kort samengevat betekent dit dat niet de politie, maar de veiligheidsregio gaat over een passende straf voor het overtreden van de regels.  In ons geval bepaalt Veiligheidsregio Haaglanden dit. Annelou van Egmond, woordvoerder bij de gemeente Den Haag, zegt hierover: “Als ondernemers zich niet aan de maatregelen houden, kunnen zij een boete riskeren tussen de €10.000,- en €50.000,-. Dat is niet niets dus.” Ondernemers moeten bijvoorbeeld een deurbeleid voeren en ervoor zorgen dat werknemers en bezoekers veilig blijven in de zaak. Dat gebeurt op veel plekken gelukkig erg goed.

Flinke bedragen én flink veel regels dus, maar dat is niet voor niets. Zoals Mark Rutte afgelopen woensdag in zijn persconferentie zei: Hou nog even vol!

Lees ook

beestenmarkt

Wat doen we na de coronacrisis? Oma knuffelen, terrasje pakken of shoppen

We moeten nog wel een tijdje binnen zitten en afstand van elkaar houden. En dat doen we natuurlijk o...

Instant blijheid! Delftenaar Pim maakte aanstekelijk liedje over deze vreemde tijd [video]

Als we een ding geleerd hebben van deze coronacrisis, is dat het sommige mensen erg creatief maakt. ...

Koningsdag 2020 wordt Woningsdag in Delft: dit kun je verwachten

Koningsdag in Delft ziet er dit jaar anders uit. Geen vrijmarkten, feestjes en gezellige onderonsjes...
Bas huisarts

Huisarts Bas zoekt tekeningen om zijn corona-afdeling op te vrolijken

Door het coronavirus zijn er al talloze leuke initiatieven ontstaan. Zo worden er prachtige stoepkri...

Leuk om te delen: met deze Delftse blauwe ‘tegeltjes’ steun jij je favoriete zaak

De huidige coronacrisis zorgt ervoor dat we allemaal wat creatiever moeten zijn. De goede initiatiev...

Meer over

Corona Gemeente

adv.