Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bouwvergunning aanvragen in Delft: dit moet je doen en zoveel kost het

Door Carin van der Meij 17 september 2020

Jouw stekkie is nodig toe aan een make-over. Een likje verf of wat veranderingen aan het interieur zijn dit keer niet genoeg. Er moet verbouwd of zelfs gebouwd worden. Voordat je als een ware Bob de Bouwer aan de slag gaat, is het noodzakelijk om te weten of je voor jouw plannen een bouwvergunning nodig hebt. En hoeveel kost zoiets? Dat kan per gemeente verschillen. Dit is wat je daarvoor kwijt bent in Delft.

Het plaatsen van een dakkapel, een uitbouw aan je huis, het slopen van een deel van de woning… Dit zijn een paar van de vele werkzaamheden waar je mogelijk een bouwvergunning voor nodig hebt.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Hoe weet je of je een vergunning moet aanvragen? De Rijksoverheid heeft hier een online ‘vergunningcheck’ voor. Hier vul je je woongegevens in, welke werkzaamheden je wilt uitvoeren en de bijhorende details. Klaar? Dan lees je gelijk of je en welke vergunning je nodig hebt.

Hoe vraag je een bouwvergunning aan?

Is de uitkomst dat je een vergunning moet aanvragen? Dat kan op twee manieren: digitaal of per post via het Omgevingsloket.

Wat kost een bouwvergunning?

Hoeveel geld je voor een bouwvergunning moet aftikken, verschilt per woonplaats. Iedere gemeente bepaalt ieder jaar opnieuw welk prijskaartje er aan een vergunning hangt. Dat is afhankelijk van hoeveel geld de verbouwing kost (oftewel de bouwsom). LocalFocus heeft dankzij de Vereniging Eigen Huis de vergunningskosten van 2019 en 2020 in kaart gebracht.

Bouwvergunning in Delft

Heb je berekend dat de verbouwing zo’n 10.000 euro gaat kosten? Dan ben je in Delft nog eens 285 euro kwijt voor een bouwvergunning. Dat de prijzen van vergunningen per gemeente flink kunnen verschillen, zien we als we bijvoorbeeld naar Wassenaar kijken. Hier kost een bouwvergunning namelijk 586 euro. In Veenendaal kost een bouwvergunning met een bouwsom van 10.000 euro het meest, daar wordt 963 euro aan papierwerk in rekening gebracht.

Is de bouwsom van jouw verbouwing eerder zo’n €170.000,-?  Dan betaal je meer voor een omgevingsvergunning, namelijk 4845 euro. Op onderstaande kaart bekijk je de kosten voor een bouwvergunning per gemeente:

Meer informatie over bouwvergunningen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Woningwaarde hoger dan ooit: dit is de gemiddelde WOZ-waarde in Delft

Elke gemeente maakt jaarlijks een inschatting van wat een huis waard is. Dat noemen we de WOZ-waarde...
delft wonen

Verrassend (not): de gemiddelde woningwaarde is weer flink gestegen in Delft

Vast niet verrassend: de waarde van woningen is flink gestegen, ook in Delft. Dat is goed nieuws als...
hugo-de-grootstraat wonen in delft

Als alleenstaande met modaal inkomen kun je op dit moment nul (!) huizen kopen in Delft

Het is nog steeds kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt. Uit een nieuw onderzoek van De Hypot...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.